Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

HIIUMAA - rannad, laiud ja ürgne seiklus

25.juuni 2019
Suuremõisa loss/mõis

Puhkus Eestis soovitus: mida sel aastal Hiiumaal külastada.

 

Unustamatud mõisad – salajane aed ja põlenud lubi

 

Hiiumaa vallas Suuremõisa külas asub barokkstiilis Suuremõisa loss/mõis, mille ehitas 18. sajandil krahvinna Ebba-Margaretha von Stenbock. Krahv Jacob Pontus Stenbock, kes päris mõisa oma emalt, loobus sellest võlgade tõttu ning 1796. aastal vahetas Suuremõisa omanikku. 1920. aastal mõis riigistati ja peahoones hakkas tegutsema kool.

 

Lossi muuseumituba tutvustab mõisa ajalugu, kehakinnitust pakub kohvik-restoran ja meeneid müüb suveniiripood. Kauni interjööri, hoonete ja põneva ajaloo kõrval saab tutvuda Hiiumaa ametikooli aiaga ja inglise stiilis pargiga. Imekaunis “salaaias” aga segunevad kevadlillede lõhnad õuna-, ploomi- ja kirsiõite aroomidega. Lossis, mis on avatud septembrist maini, toimuvad kultuuriüritused ja harivad loengud. Giidiekskursioonid toimuvad eelneval kokkuleppel. Lisainfo: suuremoisa-loss.eu



 

Kõrgessaares asunud Kõrgessaare mõis oli 17. sajandil Jacob de la Gardie kesksemaid Eesti valdusi, kust peeti laevaühendust Stockholmiga. Pärast Põhjasõda vahetas mõis mitu korda omanikke. Peahoone on hävinud.

 

Täna domineerib mõisasüdames suur maakivist viinavabrik, kus asub söögikoht ja majutuskeskus. See on 1881. aastal ehitatud suurejooneline historitsistlik hoone, mille ees on väike vana tiik jahutusvee tarbeks ja kaldal 1989. aastal avatud mälestuskivi 1941. aastal põhja lastud tulelaevale: Hiiumadal. Viinavabrik on säilitanud oma ajaloolise väliskuju. Säilinud on veel ait, valitsejamaja ja kaks lubjapõletusahju.

 

Viinaköögi külalistemajas on 19 tuba. Kõigis neis TV ja WIFI. Dušid ja tualetid koridoris. Kasutuses suur saun. Gruppide toitlustamine tellimisel. Kompleks koos restoraniga on  avatud suvehooajal 25.06.–18.08. Lisainfo:  viinakook.com

 

 

Lastega peredele – madal seiklus ja ürgne tareke

 

Kärdla rannas, kohvik Rannapaargu lähedal möllab muhe madalseikluspark, kus on tegevust suurtele ja väikestele. Pargis on kaks rada, millest üks noorukitele ja täiskasvanutele ja teine väikelastele.

 

Suurematele mõeldud rada on maapinnast ühe meetri kõrgusel, väikelaste oma poole meetri kõrgusel. Mõlemal neist on omad väljakutsed nende läbimisel. Siin tallad võrk- ja laudsildadel, vuhised õhus erinevatel kiikedel ja laskud trossidega oma valitud kõrguselt.

Iga ilmaga avatud seiklusrada, kus paraku turvavarustus puudub, on kasutusel omal vastutusel!

 

Hiiumaa vallas Sarve külas paikneb Pähkli ürgtareke. Eriline, ürgne, omanäoline, jämedatest palkidest ja paksu mätaskatusega saun-tareke sobib suurepäraselt lõõgastavaks puhkuseks. Majas on kööginurk ja saun. Pähkli ürgtareke sobib hästi lastega peredele, sest siin saavad lapsed seigelda enda loodud muinasjutus ja vanematelgi on kõik võimalused mõnusaks puhkuseks.

 

Õuel on lõkkease ja püsiva elukoha on siin leidnud kolm imearmsat alpakat.
Pähkli taluke – see on oma maailm Hiiumaa metsade vahel, kus teenusena majutus, vaatamiseks ürgmööbel, askeldav seebikoda, kauplev käsitööpood ja toitlustusüritused.
Väike Pähkli lahke pere ootab kõiki suurtele elamustele!
Lisainfo: farmerkalle.com

 


Soovitusi matkasellidele – lehvita lindudele ja tõuse torni!


Hiiumaa vallas Orjaku külas vonklev Orjaku õpperada kulgeb põhiliselt Käina lahe kaldal. Käina laht on liigirikka linnustikuga, kuhu kuulub umbes 190 liiki. Sügisel peatub siin kuni 15 tuhat vee- ja rannikulindu. Rada koosneb pikemast Orjaku (2 km) ja lühemast Roostiku (0,7 km) ringist. Marsruudil on linnuvaatlustorn koos vaatealustega, mudasild, katusealusega puhkekoht ja osaliselt laudtee roostikus. Õpperada sobib hästi ka lastega peredele, sest väiksem ring on jõukohane ka päris tillukestele. Vaatlustornist veelindude jälgimine on põnev elamus nii suurtele kui väikestele. Lühike roostikuring viib mööda laudteed läbi kõrge roostiku Silmakarele. Rada on tähistatud nooltega.


Hiiumaa vallas Hiiumaa puhkealal asub Rebastemäe õpperada (1,5 km), paiknedes Lääne-Eesti vanimas ja kõrgeimas osas, Kõpu poolsaarel Kaplimäel, mis on Hiiumaa kõrguselt teine mägi (63,5 m) ja Rebastemäe vaatetornidest avanevad ilusad vaated üle metsa ja mere. Jalgsi läbitav ringikujuline rada on tähistatud nooleviitade ja rajalintidega ning selle alguses asub kaitseala tutvustav infotahvel. Teekonda ilmestavad luitepealne palumännik, astangualune liigirikas salumets, looduslik vana kuusik tormimurruga. Kuusikus võluvad vaadet igihaljas kääbuspõõsas ja harilik harakkuljus.
 

 

teksti autor 

Andre Tamm

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: