Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

LÄÄNEMAA - saladuslikud saared ja põhjamaade Veneetsia

21.juuni 2019
Saare mõis

Puhkus Eestis soovitus: mida sel aastal Läänemaal külastada.

 

Unustamatud mõisad – iidsed leiud ja põlised pärnad

 

Saare mõis (Lyckholmi mõis) oli varem rüütlimõis Noarootsi kihelkonnas, praeguse asukohaga Lääne-Nigula vallas Saare külas. Selle ostis pärast Põhjasõda Friedrich Adolf von Rosen, misjärel anti mõis edasi isalt pojale kuue põlvkonna jooksul.

1919. aasta maareformiga eraldati mõisast 9 uut asunikukohta. Mõisa keskosa haris Friedrich von Rosen koos abikaasa Hedwigiga kuni ümberasumiseni 1939. aastal.

 

Praegune Saare mõisa kompleks sai taastatud 21. sajandi alguseks. Taastatud on muu hulgas 18. sajandi hobusetalli varemed esialgses stiilis, kus praegu asub Lyckholmi muuseum.
Lyckholmi atmosfäär annab ülevaate Noarootsi ajaloost, pearõhuga Eesti Vabariigile aastatel 1918–1940.  Eksponaatidena kõnelevad ajastute keeles majapidamistarbed ja tööriistad, mida kasutati omal ajal põllutöödel ja mis rõhutavad head põllumajandusalast koostööd Lyckholmis elavate eestlaste, rootslaste, sakslaste ja soomlaste vahel.

 

Kõik, kes te soovite näha siluri ajastusse (443–419 miljoni aasta eest) kuuluvaid kivistisi ja fossiile ning muid ajalooväärtusi, tulge aga kaema! Lisainfo: www.saaremois.ee/avaleht



Liivi jõe väikesel saarel (Koluvere külas Kullamaa vallas) särab atraktiivse arhitektuuripärlina 13. sajandist pärit Koluvere mõis (loss). Eesti mõisate ühendus valis 2018. aastal pompoosse Koluvere lossi ka Eesti parimate mõisate hulka. Silmapaistva ajalooga Koluvere loss on ainus eraomanduses olev kastell-linnus Eestis. Sajandite jooksul rüüstatud, põletatud ja ülesehitatud kuninglik kants pakub pärast pikka restaureerimist suurepärast võimalust nii eriliste sündmuste, ametlike vastuvõttude ja seminaride-koolituste läbiviimiseks kui ka töisteks ja privaatseteks koosviibimisteks.

 

Kristall-lühtritega valgustatud, maalidega kaetud ja kaminaleegist soojendatud restoran mahutab korraga kuni 40 inimest. Alumise korruse võlvkaarte vahelt leiavad suitsusõbrad sigariruumi. Esinduslik ballisaal passib hästi nii ametlikeks üritusteks kui ka kuninglikeks lossipulmadeks.

 

Rahuliku puhkuse tagavad paksude seintega, erineva suuruse ja värvilahendusega toad. Võlvkaartega saunakompleksi lõõgastavad võimalused peletavad eemale viimasedki pinged ja mured.
Valikus on Soome saun, aurusaun, mullitünn ja puhkenurk. Saunakompleksi saab tellida toitlustusteenust, mis sisaldab suupisteid ja jooke. Tule ja lülita end argisekeldustest välja ning tee seda lummava lossi kaitsvate võlvide all! Lisainfo:  www.koluvereloss.com

 

Lastega peredele – turnime terviseks ja kallistame klassikuga


Lääne-Nigula vallas Elbiku külas rõkkab Roosta Seikluspark, pakkudes põnevust, seiklust ja tõelist eneseületust. Seikluspark erineb enamikest teistest erakordse elamusliku projekti poolest. Elementide kinnitusel on kasutatud puid säästvaid paigaldusmeetodeid, mitte naelu.

 

Roosta rõõmumaa pakub lõbusat ajaviidet peredele, põnevat võistlust meeskonnamängudeks, vahvat elamust koolilastele ja eneseületust kõigile, kes kardavad kõrgust, sest just nende jaoks korraldatakse ka öiseid ronimisretki. Seikluspargis on kolm erineva raskusastmega rada: sinine, punane ja must.

 

Soovitatav on tulla kohale sportlikus rõivastuses. Ronimiselamused on tagatud iga ilmaga, välja arvatud äikesega. Kohapeal on korralik majutus- ja toitlustusteenus. Pakkumisel erinevad teemapaketid: lõõgastav puhkus looduses, perepakett, rannaromantika, lastele ja koolile, ränduri pakett. Särtsu jagub kõigile! Lisainfo:  www.roosta.ee

 

Käteldes maailmaklassikuga
Haapsalus Lääne maakonna keskraamatukogu lasteosakonna majas jutustavad oma armsat lugu Iloni toad. Lugemistoas ja küünlasaalis leiavad aset kirjanduslikud ja muusikalised lasteüritused. Ülakorruse mängutoas kutsuvad oma seltsi lasteraamatud, videofilmid ja muinasjutuplaadid.

 

Raamatukogu sisehoovis lisab lusti laste mänguväljak Iloni aed koos atraktsioonidega. Väiksemate laste mänguvajadused katavad siin vedrukiiged, liivakast, pink, liurenniga Ronja loss koos lavaga ja kiiged.
Iloni aed sai nime Haapsalus elanud Ilon Wiklandi järgi, kes on kuulsa lastekirjaniku Astrid Lindgreni raamatute illustraator.

 

Haapsalu Kooli tänava Iloni Imedemaa on  lastele ja peredele suunatud teemakeskus, mis põhineb armastatud illustraatori joonistustel. Kolmekorruselises majas on lõbustavad galeriid, kino- ja näitustesaal, Karlssoni tuba, Iloni köök ning mängutuba, kus toimuvad meisterdamised ja teemapäevad.

 

Soovitusi matkasellidele – libedad laukad ja kummaline korallriff


Lääne-Nigula vallas Rõuma külas innustab teele asuma Marimetsa rabamatkarada (9 km).
Raja algusosas olev pinnastee kulgeb mööda metsasihti, hiljem heinamaal, seejärel kuusikus piki Marimetsa oja kallast ning jõuab üle Kureselja mäe rabaservale. Sealt algav laudtee viib läbi madal-, siirde- ja kõrgsoo laugasteni välja. Teed juhatavad suunaviidad.

 

Marimetsa rabas näeb mitmekesist linnustikku ja taimestikku. 9 km rajast 5 km kulgeb laudteena. Rada on kohati märg, mistõttu võta kindlasti kaasa kummikud! Jalgrattaga liikumine on sel rajal võimatu! Matkaraja alguses on infotahvel Marimetsa looduskaitseala kaardi ja raja skeemiga. Laudrajal leidub kolm puhkekohta. Raja lõpus asub puitplatvormil 7,6 meetri kõrgune vaatetorn. Lisaks mitmetele sootüüpidele, laugastele ja loomariigile pakuvad vaatamisväärsustena pinget Marimetsa oja ja Kuresilma mägi. Uljal ekslejal on vajalik teada igaüheõigust!
 

 

Vormsi vallas Fällarna külas hüüab läbi karge meretuule enda seltsi Huitbergi matkarada (3 km), mis laiub Vormsi maastikukaitsealal. Viimase põhiväärtuseks on piirkonnale iseloomulikud pärandkultuurmaastikud, haruldaste liikide elupaigad ning kasvukohad.

 

Vormsi saare keskel kuusemetsas seisab Huitbergi paekühm. Üle 400 miljoni aasta vanune jää poolt siledaks lihvitud korallriff on tekkinud Ordoviitsiumi ajastul troopilises madalmeres elanud loomakeste lubikodadest. Lubjakivipaljandil samblavaibast vabadel kohtadel on näha kivistisi ja lubjakiviõnarustel endale kasvupaiga leidnud kaitsealuseid sõnajalgu.

 

Ringikujuliselt läbitaval rajal toetavad teekäijaid puidust suunaviidad, infotahvel, pink ja laud. Sõidutee ääres on parkimisvõimalus. Kindlasti tutvuge kaitseala eeskirjaga ja igaüheõigusega!
 

 

teksti autor 

Andre Tamm

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: