Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

RAPLAMAA - muinaskeskus ja talupoja jonn

20.juuni 2019
Alu mõis

Puhkus Eestis soovitus: mida sel aastal Raplamaal külastada.

 

Unustamatud mõisad – kärajad ja Kaitseliit


Raikküla klassitsismlikus mõisaansamblis on enamik hoonetest säilinud.

Lisaks asub siin mõistatuslik maa-alune ehitis, mille kohta ajalooürikutes info puudub.
 

Vabakujunduslik inglise stiilis park on avatud kõigile külastajatele tasuta. Pargis asub mõisa viimastele baltisakslastest omanikele – Keyserlingidele pühendatud mälestuskivi ja Alexander von Keyserlingi sõbra Otto von Bismarcki 200. sünniaastapäeva tähistav pink. Samas on ka Muinas-Eesti parlamendi Raikküla Kärajad 800. aastapäeva tähistamiseks paigaldatud maastiku installatsioon.

Mõisa ürikutes seisavad sellised kuulsad nimed nagu Johann Wolfgang von Goethe, Johann Sebastian Bach, Aleksandr Sergejevitš Puškin.

 

19. sajandi lõpul sai Raikküla omanikuks baltisaksa filosoof Hermann von Keyserling, kes oma valduste vaikuses kirjutas mitu filosoofilist teost. Neist mahukaim kannab pealkirja „Ühe filosoofi reisipäevik”, mis sisaldab autori elumõtisklusi maailmareisilt 1911–1912.

 

1925. aastal asutati Raikküla mõisa lastekodu, mis nõukogude ajal muudeti Raikküla erirežiimiliseks internaatkooliks.
Tänapäevase mõisaelu eesmärgiks on säilitada, tutvustada ja arendada kunagist klassitsistlikku esindusansamblit.
2014. aastast korraldatakse üritusi, koolitusi ning mõisast on kujunemas kõrgkultuuri ürituste kants. Lisainfo: www.raikkylamois.ee

 


Neogooti stiilis Alu mõis Alu alevikus kuulus 17. sajandil Uexküllidele ja Wrangellidele. Pärast Põhjasõda vahetas mõi sageli omanikke, kuuludes Rosenite, Bistramite ning Tiesenhausenite omandusse.

 

19. sajandi keskel läks Alu mõis naabruses asuva Sikeldi mõisa omaniku Otto von Lilienfeldi valdusse, kes lasi lammutada vanad hooned ning rajada uue härrastemaja.

 

20. sajandi lõpul omandas Alu mõisa peahoone Kaitseliit, kes rajas sinna oma õppekeskuse ning lasi hoone restaureerida.
Härrastemaja juures asub maaliline park koos tiigiga. Vähestest säilinud kõrvalhoonetest on silmapaistvam uusgooti stiilis ait. Kogu arhitektuur on mõjutatud keskaegsest linnusearhitektuurist.
Hoones tegutseb Kaitseliidu kool. Külastussoovi korral saab ette tellida eestikeelse giidi tuuri korraldamiseks.  


Lastega peredele – papagoid ja veerevad pallid


Märjamaa vallas Konuvere külas tegutseb omapärane Papagoi Keskus – vaba aja- ja õppekeskus inimestele, kelle harrastus on seotud papagoidega. Keskuses planeeritakse avada Eesti ainuke papagoide hotell. Kõikidel linnuhuvilistel on võimalus osaleda keskuses korraldatavatel teemaüritustel ning saada abi ja nõustamist. Samuti kuulub teenuste valikusse ürituste ja õppeseminaride korraldamine lastele ja kooliõpilastele, mille põhiteemadeks papagoide uurimine, kaitse, heaolu edendamine ja tutvustamine.

 

Pakutavate teenuste hulgas on Papagoi teater, kestusega 45 minutit. See on huvitav õppeprogramm erilises džunglis koos piraadiga, kes näitab pea kõiki papagoiliike, andes õpetliku mängulise etteaste koos rääkivate papagoidega.

 

Etendus on mõeldud peredele, lastegruppidele (lasteaiad, koolid), firmadele, pensionäridele ja  linnuhuvilistele. Välijalanõudega keskusesse sisse ei pääse!
Papagoi Keskuse elamuslikud külastused peab eelnevalt broneerima! Lisainfo: www.papagoi.ee   

 

Põnev uuendatud bowlingusaal GoBowl Raplas kutsub kõiki aktiivselt lõõgastuma.
Esindatud on uus maailmatasemel bowling’u radade- ja tulemuste haldamise süsteem – SYNC, mida leidub vaid üksikutes Eesti bowlingusaalides.
Siin jätkub rõõmsaid emotsioone igale vanuseastmele. Laste jaoks on kõikidel radadel automaatsed rennipiirded. Seega ei pea kõige pisimgi muretsema, et tema visatud kuul renni kukuks. Ekraanidel ilutsevad uhiuued lahedad animatsioonid, mis ei jäta kedagi  külmaks.

 

Suurematele on reedeti ja laupäeviti kella 19 alates tavalise bowling’u asemel öö-bowling. Radadel kumab lisaks neoonvalgusele „diskovalgus“.
Baaris saab süüa ja juua.
Privaatruumis võib pidu- või seminari pidada kuni 20 pealine seltskond. Olgu siis tegemist sünnipäeva, firmapeo, koolitusega või muu üritusega. Tellida saab nii täielikku kui osalist toitlustust. Lisainfo: www.gobowl.ee


Soovitusi matkasellidele – vesiroosid ja ujuvmajad


Eidapere lähedal laiuvasse Mukri rabasse viib laudtee. Rabas asuv Mukre järv on saarekeste ja vesiroosidega 2,2 hektari suurune veesilm, kus saab ujuda. Mukri raba on üks väheseid märgalasid, mida saab läbida kuiva jalaga. Rabas asub 14 m kõrgune vaatetorn.

Nelja kuninga tee tähistab jüriöö ülestõusust osa võtnud eestlastest nelja kuninga teed Padiselt Paidesse. Matkaraja pikkus on 160 km. Teekond kulgeb läbi 14. sajandi olustikuga seotud paikade, nagu näiteks muistsed eestlaste linnused ja vaenlase eest peitu pugemise kohad. Lahedatel radadel on võimalik aasta ringi liikuda jalgsi, rattaga või autoga. Teele jäävad toidukauplused ja bensiinijaamad.

 

Loosalu-Paluküla õpperada (7 km) võimaldab poolepäevast matka mitmekesisel maastikul. Retk algab Loosalu soosaarelt ja jõuab välja Paluküla hiiemäele, mis on Loode-Eesti kõrgeim tipp. Loosalu rabas asuv samanimeline järv on suurim rabajärv Eestis.

 

Kuimetsa karstiala (3 km) on Eesti üks suuremaid ja ainulaadsemaid. Karstilehtreid leidub erineva kujuga ja läbimõõduga. Huvitavad on karstikoopad ja kanalid. Koopaid on viis, millest mõnesse inimenegi sisse mahub. Kevadel on karstiala veega täidetud, suvel liigub vesi sügavamates karstikanalites. Maantee ääres annab juhatust karstiala skeem.

 

Velise looduse- ja kultuuri õpperada (70, 40 või 30 km) algab Sillaotsa Talumuuseumi juurest ja sobib läbimiseks nii jalgratta kui autoga.
Raja kogupikkus on 70 km, moodustades kaks ringi algpunktiga Velisel. Saab valida kas 30 km või 40 km matka.
Pikem kulgeb Veliselt üle Valgu ja Nurtu Jämeda kaudu tagasi alguspunkti. Lühem aga Veliselt üle Velisemõisa ja Päärdu Seljamäele ning Kilgi kaudu kõrvalepõikega Sulule tagasi algusesse. Õpperada on soovitav läbida jalgratastel, kuna suurem osa vaatepunkte jääb maanteede lähedusse. Valdavalt eramaal asuvate objektidega tutvumisel tuleb kinni pidada igaüheõigusest.
Lisainfo:  www.velise.ee

 

 

Parvematkad

Kes otsib meeleolukat kohta sünnipäevaks, kevad- või suvepäevadeks, meeskonnakoolituseks, tiimi- või kliendiürituseks, on teretulnud Vigala jõele vahvasse parvekülla, mis koosneb ujuvatest majadest ja parvedest. Ujuvmajadesse mahub koolitust pidama kuni 50 inimest. Suures parvemajas annab sooja kamin ja pakub tegevust suur peo- või koolitusruum, einestamiseks on köök. Samas on duširuum ja tualetid. Majas on ka saun, kuhu mahub korraga kuni 12 inimest leili võtma.

Lisainfo: www.parvematkad.ee  
 

 

teksti autor 

Andre Tamm

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: