Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

JÄRVAMAA- pärl Eestimaa keskel

19.juuni 2019
Roosna-Alliku mõis

Puhkus Eestis soovitus: mida sel aastal Järvamaal külastada.

 

Unustamatud mõisad – kunstitööd ja hingehool

 

Roosna-Alliku kahekorruseline varaklassitsistlik mõisahoone valmis 18. sajandil. 1924. aastal viidi sinna õppetöö, seega hakkas häärber täitma koolifunktsioone. Detsembris tähistatakse kooli sünnipäeva mälumänguga, mil nimeks „Valge roosi jaht“.

 

Mõis on aktiivne turismiteenuse pakkuja. Siin korraldatakse pidustusi, konverentse, seminare ning toimuvad ekskursioonid giidi juhendamisel. Lisainfo: www.roosnaallikumois.ee

 



Türi ja Paide vahel, teeäärsel müstilisel kõrgendikul paiknev Kirna mõis oma pargiga on ainulaadne kogu maailmas. Siia tullakse kodumaalt kui ka välisriikidest ning siinset kuulsat ja kummalist energeetilist maapinda on puudutanud tulijad Euroopast kuni Tiibetini.

 

Kahekorruselise kivihäärberi peauksed on huvilistele avatud aasta ringi ja sissepääs on lubatud vaba annetuse alusel. Sellesse hoonesse tasub siseneda, sest seal ootavad vahvalt sisustatud, meditatiivse auraga toakesed ja koridorid, mille üle valvavad ja külastajaid õnnistavad seintel asetsevad vaimsete motiividega sõbrad. Rahuliku puhastava küünlaleegi seltsis saab aja maha võtta ning rännuteedele vahelduseks tutvuda iseendaga ja kätelda kõiksusega.

 

Mõisahoone taga laiuvas pargis pakuvad turgutavat puhkamisvõimalust üleilmselt tuntud ravipingid, kuhu tullakse korduvalt oma hädadele leevendust saama. Või siis tehakse esimene uudistav katse – kuidas keegi. Meeleliste naudingute ja hingelise täiustumise eest hoolitsevas mõisamajas on ka toitlustusvõimalus, kuid gruppidel on mugavuse nimel kasulik reserveerida söögikord ette. Lisainfo: www.kirna.ee

                     

Lastega peredele – nalja, puhkust, seikluskirge
                      
Järvamaal perega reisides igav ei hakka ja lastele lusti jätkub. Kareda vallas Müüsleri külas asub Kilplaste teemapark – tuntud muistendile tuginev absurdihuumori keskus kogu perele. Aasta läbi avatud teemapark pakub meelelahutuslikku elamusretke giidi saatel, kus tutvutakse koomiliste kilplaste narritempudega. Kohapeal saab süüa-juua, praktiseerida käsitööd ning osta meeneid. Lisaahvatlusena kutsuvad ligi viguritega valmistatud spordivahendid. Gruppidel on kasulik külastus ette broneerida. Lisainfo: kilplased.ee

 

 

Türi Elamuspark asub kesklinnast pisut eemal, looduskaunis Kõrgessaare voorestikus. Sealt saab korraliku adrenaliinilaksu seikluslike atraktsioonide abil, mida möödunud aastal täiendati. Seikluspargi erinevad rajad mängude ja atraktsioonidega võimaldavad õhu- ja tünnisõite, vabalangemist, hüppeid, trossisõitu ja vallatuid vaateid vaatetornist. Pargis saab pidada piknikku. Lisainfo: www.tyrielamuspark.ee

 

 

Toosikannu puhkekeskus Türi vallas  on suurepärane peokoht eri suuruses seltskondadele.Pakutakse seminariruume, majutust, toitlustust, lõõgastust eri tüüpi saunades ning supluseks  kümblustünni. Suveperioodil on võimalus telkimiseks.
Toosikannu puhkekeskus asub Eesti suurimas loomapargis, kus elavad muu hulgas põdrad, punahirved, metskitsed ning teised metsaelukad.
Puhkekeskuses on ka Eesti kõige uuem jahi- ja laskespordikeskus erinevate lasketiirudega ning laskesimulaatoriga. Lisainfo: www.toosikannu.ee
                      

Soovitusi matkasellidele – metsakohin ja vetevulin

 

Loodusliku kalliskivina kutsuv Kõrvemaa piirkond korraldab vastavalt aastaajale ratta-, jooksu- ja suusamaratone, ühiseid harivaid matkapäevi ja muid aktiivseid tegevusi. Tuntumad neist on näiteks RMK Kõrvemaa neliküritus (kevadjooks, triatlon, ratta- ja suusamaraton) Sportland Kõrvemaa matka- ja suusakeskuses; Tallinna suusamaraton Sportland Kõrvemaa matka- ja suusakeskuses, Swedbank perespordisari (suusamaraton, rattasõit ja metsajooks) Valgehobuse suusa- ja puhkekeskuses, Estonian Cup rattamaraton Sportland Kõrvemaa matka- ja suusakeskuses, presidendimatk Aegviidu ja Jäneda vahelisel suusarajal, orienteerumisvõistlused, kestvusratsutamise võistlused, metsajooksu- ja rattalaagrid.
 

Kõrvemaa terviserada hõlmab endas erinevaid puhkekeskusi – Sportland Kõrvemaa matka- ja suusakeskus, Aegviidu puhkebaas, Nelijärve puhkekeskus ja Valgehobuse suusa- ja puhkekeskus, kuhu on koondunud võrratud puhkamisvõimalused. See on ainulaadne ja mitmekülgne looduspuhkuse piirkond Eestimaal.
Neile, kes ihkavad matkakoti selga vinnata ja särasilmselt teele asuda, soovitaksin järgnevaid keskusi.

 

Endla looduskaitseala  
Norra-Oostriku allikate ala peetakse kogu Eesti veerohkeimaks lättepiirkonnaks. Inimtegevusest puutumata territooriumil leidub rikkalikult erineva lehtrisuuruse, sügavuse ja vooluhulgaga allikaid.
 

Simisalu-Matsimäe loodusrada 
Sood, metsad, vanad taluasemed ja taliteed, rabajärved – kõik need meelitavad matkajaid ligi, et ülendada meeli ja toita looduslikku kirge. Ürgsed õpperajad viivad Matsimäelt Simisallu. Need 10-kilomeetrised, suunavate märkidega tähistatud rajad on mõeldud veendunud jalamehele. Matsimäe Pühajärves saab värskenduseks supelda ning selle liivasel kaldapealsel lõõgastuda. Matka lõpp-punktis võtab teelise vastu Kõrvemaa maastikukaitseala külastuskeskus Simisalus – uhke talukompleks, kus etteteatamisel on võimalus mugavaks ööbimiseks.
 

 

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: