Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

LÄÄNE-VIRUMAA – mõisate ja maastike muinasmaa

19.juuni 2019
Jäneda mõis

Puhkus Eestis soovitus: mida sel aastal Lääne-Virumaal külastada.
 

Unustamatud mõisad – tume täkk ja palmiaed

 

Tapa vallas Jäneda külas on küla südameks Jäneda mõis, millest esimesed kirjalikud teated pärinevad 14. sajandist ning mis kuulunud erinevatele aadliperekondadele. Praeguse mõisahoone ehitas Johan von Benckendorf 20. sajandi alguses. Ajalukku kirjutas aga selle mõisa proua Maria Zakrevskaja Benckendorf oma seiklusrikka elu kaudu, milles on leitud seosed Leninile tehtud atentaadiga ning eluga koos maailmakuulsate kirjanike Maksim Gorki ja Herbert Wellsiga. Esimese vabariigi ajal tegutses mõisas Põhja-Eesti põllutöökeskkool, millega on seotud tuntud ühiskonnategelased.



Igapäevaselt on mõis vaadeldav väljast. Gruppidel võimalik mõisa ja muusemi külastus ettetellimisel tutvustusega eesti, vene, soome, saksa ja inglise keeles. Mõisakompleksis tegutsevad konverentsikeskus ja külalistemaja ning tuntud söögi- ja peokoht Musta Täku Tall. Lisainfo: www.janedaturism.ee


Ebamaiselt ilusat Palmse mõisa Haljala vallas on mainitud juba keskajal, mil see kuulus Tallinna tsistertslaste Mihkli nunnakloostrile.
 

Palmse on üks kõige põhjalikumalt restaureeritud ning terviklikumaid mõisaansambleid Eestis, kus härrastemaja täidab nii muuseumi kui esindushoone funktsioone. Hoones saab põhjaliku ülevaate mõisa ja selle omanike von der Pahlenite suguvõsa ajaloost. Ruumid on sisustatud erinevate ajastute mõisamööbliga. Külalistele on avatud vanasõidukite näitus, sepikoda ja palmimaja.

Härrastemaja taga asub 18. sajandi jooniste põhjal rajatud regulaarpark. Palmimajas elutsevad kaunite taimedega üksmeeles eksootilised linnud ja kalad. Vanas linnaserehis on koolituskeskus.

Mõisas toimuvad näitused, etendused, kontserdid, pulmad, meeleolukad üritused lastele, ajaloohuvilistele, seiklushimulistele ja romantikutele.

Oma lahkesse keskkonda kutsuvad iidne jahisaal ja rikkalik veinikelder, kus on nautimiseks erinevate piirkondade parimad veinid. Lisainfo: www.palmse.ee

 

Lastega peredele – tiigrihüpped ja õnnemündid

 

Rakvere vallas Tõrremäe külas asub Virumaa suurim batuudikeskus Salto Batuudikeskus, kuhu on oodatud kõik mängu- ja seiklushimulised lapsed hüppama, turnima ja mängima.

Mängutuba asub Põhjakeskuse teisel korrusel. Keskuses korraldatakse ka laste sünnipäevasid ja kokkuleppel pakutakse muid teenuseid. Kohapeal toitlustus ja ägedate õhupallide müük. Lisainfo: www.saltokeskus.ee

Lontova Seikluspark
 

Kunda jõe kaldal sumisev Lontova seikluspark pakub elamusi ürgkanjonisse loodud erinevate raskusastmetega atraktsioonide ja puutumatu looduse kaudu.

Park koosneb meeskondadele mõeldud alast, madalseiklusrajast, kõrgseiklusrajast ja lastealast, julgustades ergutavatele elamustele aasta ringi, vastavalt ilmastikule ja loodusoludele. Jõukohast tegevust jagub peredele, sõpruskondadele ja muudele seltskondadele.

Võimalus on korraldada koosolekuid, seminare ja sünnipäevi. Lisaks atraktsioonidele on pargi koosseisus Blücheri kohvik ja grillplats. Siinne Kunda jõe ürgoru kaunis loodus kõnetab kõiki looduskaugeid seiklejaid. Külastajatel on soovitatav hankida kohvikust Lontova Viikingu õnnemünt ja visata see haldjakivilt heade soovidega Kunda jõe voogudesse. Lisainfo:  lontovaseikluspark.eu

 

Soovitusi matkasellidele – allikalätteilt sadulasse

 

Lahemaa rahvuspargis Haljala vallas vonkleb Oandu-Võsu matkarada (9,5 km), mis kulgeb valdavalt mööda iidset Seljaku teed, läbi Koljaku-Oandu astangu aluste põliste metsade. Vaadet ilmestavad mitmekesised pinnavormid, metsakooslused, allikad, vana tõrvaahju ja veskitammi varemed, piirikivid ja muud pärandkultuuri objektid.

Liikuda saab jalgsi ja jalgrattaga. Talvel on võimalik rada läbida suuskadel, mööda sisseaetud klassikarada.
Talvistel jalgsimatkajatel palutakse suusarada säästa. Autodele parkimisvõimalus Oandu telkimisala parklas. Liikujatele toeks 25 m laudteed, infoalused, viidad, kilomeetripostid ja lõkkekoht. Värskust lisab Oandu külastuskeskuse salvkaev. Võsu telkimisalal on käeulatuses jõgi ning puurkaevuvesi.
 

 

Kadrina vallas Neeruti maastikukaitsealal kannab matkaselle Neeruti loodusrada (1,5 ja 3,5 km), mis on ringidena läbitav. Rada kulgeb loode-kagu suunaliste pikkade vallseljakute ehk ooside harjadel, mille järsk kalle ulatub kohati 45 kraadini. Lühem rada teeb ringi ümber Tagajärve, põigates ka Eesjärve edelakaldale jäävale muistsele linnamäele Sadulamäele. Pikem ring ulatub Kiissaaugumäeni.

Teelisele on abiks infotahvel ja rajatähistused. Puhkuseks passivad hästi Eesjärve telkimisala, Tissipuu ja Leivaahjumäe lõkkekoht. Peamised vaatamisväärsused on Neeruti Ees- ja Tagajärv ning Sadulamägi.

 

 

teksti autor 

Andre Tamm

 

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: