Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

IDA-VIRUMAA – kahe maailma puutepunkt

18.juuni 2019
Maidla mõis

Puhkus Eestis soovitus: mida sel suvel Ida-Virumaal külastada.
 

Unustamatud mõisad – muinasaja raud ja aegumatu merevaade


Lüganuse vallas Maidla külas asuva Maidla mõisa rajas Maydellide perekond ning seda on esimest korda mainitud 1465. aastal.

Praegune barokkstiilis mõisamaja valmis 1767. aastal Georg Ludwig von Wrangelli soovil. 1925. aastast tegutseb siin kool, tänu millele on renoveeritud kompleks üks Eesti võimsamaid barokk-ansambleid.

Mõisa saab külastada suvekuudel Unustatud mõisate külastuspäevadel või ettetellitud giidiekskursioonil. Teenuste hulgas ruumide rent, seminarid, spordisaal, saun ja kümblustünn.

Toitlustust pakub Maidla mõisa kelder, kus toidu juurde tuuakse vein otse veinikeldrist. Ettetellimisel peomenüüd. Jääkeldris jagab teavet mõisa ja piirkonna ajaloo kohta infokeskus, kus on põhirõhk muinasaegse raua valmistamise ja töötlemise teemal. Unistele majutus spordihoones. Lisainfo: www.maidla.ee



Saka mõisToila vallas Saka külas olev Saka mõis seisab Põhja-Eesti pankranniku serval, kus 1200 km pikkune Balti klint saavutab oma suurima kõrguse.

17. sajandil rajatud peahoone avati uuenenult 2010. aastal. Härrastemajas on luksuslikud majutus- ja seminariruumid, suur saal ja antiikmööbel Inglismaalt.

Mõis oma erilise asukoha, privaatsuse ja võimalustega sobib puhkuseks, töötoiminguteks, pidulikeks vastuvõttudeks ja pulmadeks. Valikus spaapaketid, võlvlagedega restoran, sportlik ajaviide ja majutusteenus. Mõisa pargis on tore jalutada, piknikku pidada ja erinevate ajastute kivimeid uurida.

Saka mõisa meretorni tipus troonib platvorm, kust avaneb vaade lahes asuvatele saartele, päikesetõusule ja -loojangule. Meretorni juures telkimisala kõrval on lõkkeplats, mille lähedalt algab Saka klindimõisa matkarada. Lisainfo: www.saka.ee

 


Lastega peredele – künna tuult ja kasta sulge

 

Alutaguse vallas Vasavere külast leiad Alutaguse seikluspargi lastele ja täiskasvanutele, kus on erinevate raskusastmetega seiklusrada põnevate ülesannetega. Saad sooritada Eesti pikimad õhusõidud üle järve. Põhiradade külastamiseks pead olema vähemalt 140 cm pikk.  

Lasterada koos 22 põneva mänguga sobib lastele alates 4. eluaastast, kel pikkust vähemalt 110 cm. Lühemate laste puhul hindab instruktor nende osavust, millest sõltub raja läbimise võimalus. Alaealised ronivad suurtel radadel vastutava täiskasvanu järelevalve all. Kõik väikesed seiklejad varustatakse kiivri ja traksidega turvarakmetega. Aasta ringi on avatud tuubilaenutus ja tuubirajad. Lisainfo: www.alutaguse.com


Toila vallas Kukruse külas kõneleb Kukruse polaarmõis ühe perekonna kaudu kaks lugu. Lugude juures saab sule ja tušiga kirjutada ning proovida vanamoodsaid rõivaid.

Lastele mängutuba liu laskmiseks ja lumesõja pidamiseks.
Sobib üksikkülastajatele ja gruppidele. Huvitav ekspositsioon jutustab kunagisest mõisa omanikust ja põlevkivi esmakasutajast Robert von Tollist ja tema kuulsast vennapojast, polaaruurijast Eduard von Tollist (1858–1902), kes jäi kadunuks otsides salapärast Sannikovi maad. Tema mälestuseks nimetatigi mõis polaarmõisaks. Aristokraatlikku miljööd võimendavad klaveri- ja ballisaal.

Mõisas saab pidada vastla-, mardi- ja kadritralli ning patsutada noori kelgukoeri. Kukruse on ka teatrimõis, kus muu hulgas etenduvad suvelavastused. Lisainfo: kukrusemois.ee

 

 

Soovitusi matkasellidele – soode saladused ja järvede peegeldused


Alutaguse vallas, Peipsi põhjaranniku puhkealal kulgeb Kotka matkarada (6,7 km), mis tutvustab madal- ja siirdesood.

Võluvaid vaateid kingivad Peipsi järve taganemisel tekkinud kõrged metsased liivaseljandikud, Rüütli raba salapärased soosaared, mis tekkinud jääaja lõpus kuhjunud setetest, lagesoo taimestik ja laugas.

Liivaseljandikelt järsult sooks muutuv maastik muudab tee vahelduslikumaks. Rada on tähistatud värvimärgistusega puudel ja piktogrammidega postidel. Olemas mitu lõkkeaset, pingid, metsaonnid, vaatetorn ja telkimisvõimalus. Vett saab rabast.
 

 

 

Alutaguse vallas, Peipsi põhjaranniku puhkealal, Kurtna maastikukaitsealal lookleb ringjas Kurtna matkarada (9 km), mille unikaalsus väljendub järvede tihedal paiknemisel maastikul.

Matka muudavad rikkaks erinevad järvetüübid, rabailu ning reljeefi ja taimkatte suur mosaiiksus.

Vaatamisväärsustena on esil Kurtna järvistu pinnavormid, metsa kasvutüübid ja Pannjärve liivakarjäär. Telkimisala Martiska lõkkekohas. Tarbevesi Martiska järvest. Ujumise ja kalastamise võimalus.
 

teksti autor 

Andre Tamm

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: