Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Patarei vangla – kommunistliku terrori sümbol Tallinna südames

04.juuli 2019
Patarei vangla

Soome lahe kaldal Tallinna kesklinnas asub sünge ajalooga Patarei merekindlus ja endine vangla. See on Euroopa üks enimohustatud mälestisi ning kommunistliku terrori üks sümboleid. XX sajandi vältel kasutasid Patareid süütute inimeste vangistamiseks nii Nõukogude Liidu kui Saksamaa totalitaarsed režiimid. Hoone idatiivas on avatud näituseala „Kommunism on vangla“, mis kõneleb kommunismi ideoloogiast ja kuritegudest Eestis ja maailmas. 



Lennusadam ja Noblessneri laevatehas ühel, kruiisisadam teisel pool, asub Patarei populaarsel Tallinna mereäärsel kultuurikilomeetril. Aastaid tühjalt seisnud Patarei koos naabrite Lennusadama, PROTO avastusehase ja Kai kunstikeskusega moodustavad kiirelt areneva ning põneva kultuuri- ja vabaajaveetmiskeskuse Põhja-Tallinnas, mis on vaid 15-minutilise jalutuskäigu kaugusel Tallinna tõmbenumbritest – vanalinnast ja Telliskivi loomelinnakust Kalamajas.

 

Patarei on Eestis ja lähipiirkonnas üks suurimaid terviklikult säilinud klassitsistliku arhitektuuriga hooneansambleid. Kompleks rajati 1840. aastal osana Venemaa pealinna Peterburi kaitsesüsteemist (1710 – 1918 kuulus Eesti Vene Keisririigi koosseisu). 1918. aastal loodud iseseisev Eesti Vabariik võttis senise kasarmu 1920. aastal kasutusse riigi keskvanglana ning sellena oli ta kasutusel katkematult kuni 1940. aastani, mil Eesti okupeeriti Nõukogude Liidu poolt. Patareid kasutati vanglana ka pärast Eesti iseseisvuse taastamist (1991) kuni aastani 2002. Kogu Patarei kompleks on ehitismälestisena riigi muinsuskaitse all.

 

Aastatel 1940 - 1991 kasutas Patarei kompleksi kinnipidamisasutusena põhiliselt Nõukogude Liidu okupatsioonirežiim (vahepealsel Saksa okupatsiooni ajal 1941 – 1944 kasutas Patareid samadel eesmärkidel natsionaalsotsialistlik Saksa režiim). Kriminaalkurjategijate kõrval hoiti ning hukati seal režiimi poliitilisi vastaseid. Kokku vangistati Nõukogude okupatsiooni ajal poliitilistel põhjustel hinnanguliselt 45 000 Eesti kodanikku ja elanikku. Neist suurem osa käis läbi ka Patareist ning just sel põhjusel on Patarei eestimaalastele nõukogude poliitilise terrori suurimaid sümboleid.

 

Patarei ligikaudu 1200 ruutmeetril paiknev näituseala „Kommunism on vangla“ on säilitanud eheda vanglasisemuse ning tutvustab kommunistliku ideoloogia olemust ja selle rakendajate kuritegusid nii Eestis kui teistes maades, samuti kommunismi ja natsismi ohvrite lugusid ning Patarei sündmusrohket ajalugu alates selle rajamisest merekindlusena XIX sajandil.

 

Näituseala koosneb hoovis säilinud vangide jalutusboksidest, üksikkambrite majast, peamaja kambritest, kuhu suruti kümneid inimesi, pesuruumist ja koridoridest, haldusruumidest, sh ruumid vangide fotografeerimiseks, ülevaatamiseks ja vanglapersonali jaoks, mahalaskmiskambrist koos eesruumiga, kus ohvrile loeti ette surmaotsus, ning teistest ruumidest.

Sõltumata elukohast, päritolust ja emakeelest, kõnetab Patarei omal moel igaüht. Ta hoiatab totalitaarsete ideede ohtlikkuse eest ning tuletab meelde inimväärikuse ja vabaduse väärtust. Patareis saab õppida, kogeda, mälestada, mõtiskleda. Tulevikus on Patareisse plaanis rajada Rahvusvaheline Kommunismiohvrite Mälestusmuuseum.

 

Näituseala külastusaegade, piletite, ekskursioonide jm kohta loe lähemalt siit: www.patareiprison.org

 

 Patarei - International Museum for the Victims of Communism


 

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: