Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

HARJUMAA - Põhja-Eesti helisev haruldus

13.juuni 2019
Saku Mõis

Puhkus Eestis soovitus: mida sel aastal Harjumaal külastada.
 

Unustamatud mõisad – humalate kuningas ja võluv glamuur


Saku alevikus paiknev 17. sajandist pärinev Saku Mõis & Saku Manor kuulub oma klassitsismliku härrastemajaga Eesti arhitektuuri tippude hulka. Hoone kavandajaks peetakse kuulsat arhitekti Carlo Rossi. Rikkaliku dekoori ja liigutavate laemaalingutega on Saku mõis üks Eesti kauneimaid.

Majesteetlikus hoones asub kaks peosaali, kaks salongi, seminariruumid, 11 numbrituba, restoran Von Sackenmeck ja Õlle SPA.

Mõis toimib seminari- ja puhkekeskusena. Korraldatakse kontserte ja etendusi ning renditakse ruume nii era- kui äriklientidele sündmuste tähistamiseks.

Mõisa ümbruses on võimalik korraldada erinevaid seiklusmänge ning pargis asub kettagolfi rada. Mõisahoonest mitmesse suunda jäävad jalutusrajad pakuvad silmale puhkust ja hingele kosutust eeskujuliku haljastusega, vanade võimsate tammepuudega ja vaadetega õlletehase poolsele jõele. Lisainfo: www.sakumois.ee



Mõisa avastamine oleks mõttekas ühendada Saku Pruulikoja ja Õllemuuseumi külastusega. Nii selgub, kuidas Eesti õllekultuuri pealinnas on pikka aega valmistatud põhjaveest, parimatest linnastest, humalast ja pärmist kvaliteetset õlut.

Muuseum annab ülevaate Saku Õlletehase sajandite pikkusest õlletraditsioonist, tootmise ajaloost ja tehnoloogilisest arengust. 1,5-tunnise ekskursiooni käigus tutvutakse toodete valmistamise protsessiga ja maitstakse otse tehasest tulnud head õlut. 
Lisainfo: www.pruulikoda.ee 



Keskaegset rüütlilossi meenutav neogooti stiilis Laitse mõisahoone valmis 17. sajandil, on vahetanud korduvalt omanikke ning kuulub Eesti arhitektuuri kullafondi.


Romantilise miljööga lossis on külalistetoad, restoran ja seminariruumid ning sobib pulmapidude korraldamiseks. Lossi kõrval ilutseb madalatest elupuudest kuplikujuline hekklabürint, milles kasvab veidi üle tuhande istutatud puu.

Romantilises atmosfääris saab mängida seltskonnamänge, vaadata fotonäitust, lahendada glamuurset mõrvamüsteeriumi ning nautida romantikapaketti kahele koos sauna- ja massaažiteenusega. Lisainfo: www.laitseloss.ee

 

Lastega peredele – ratsutame, lüpsame ja tembutame

 

Tuhala nõiakaevu naabruses, Polli talu maadel tegutsev Polli loomaaed võimaldab näha ja katsuda mitmesuguseid loomi ja linde, käia laudas ning tallis. Saab sõpradega grillida, pidada laste sünnipäevi ja sõita poniga.

Kui on soovi loomi sööta, siis võiks selleks kaasa võtta kapsast ja porgandit ning lindudele saia. Põhjapõdrad eelistavad toorest kartulit ja õuna.

Lõbusa õhustikuga loomaaed võõrustab nii peresid kui ka suuremaid gruppe. Ratsutamishuvilistele pakutakse eraldi treeninguid. Suvised treeningud toimuvad Polli loomaaia territooriumil, alates septembrist Järve tallis. Polli loomakeskuse noorimad ratsutajad on 3-aastased. Treeninguteks on vajalik eelnev broneerimine! Lisainfo: www.polliloomaaed.ee 

 

Kuusalu vallas tutvustab Mikumardi maaelu seikluspark, kuidas elu maal on juba aegade algusest olnud seikluslik. Põnev park kutsub osalema terveks päevaks, mis saab täidetud huvitava ja hariva tegevusega.

Külalistele jutustatakse vanade aegade maalaste mängudest ja töödest, tutvustatakse ehtsa Eesti põlistalu ajalugu, lubatakse käsitsi lehma lüpsta, mööda trossi otsezipline’ga heinakuhja sõita, piimanõudel ja hobusevankril tasakaalu harjutada, loomi ajada ning talutöödes osaleda (heina niitmine, lammaste niitmine, kündmine, viljakoristus jne). Lisainfo: retked.ee/mikumardi

 


Saku vallas Kurtnas asub tore kogupere park Vembu-Tembumaa, mis sobib kõigile. 

Vallatul maa-alal sukelduvad elamustesse kõik pisipõnnid, koolilapsed ning lapsemeelsed täiskasvanud.

Seiklustuhinas saab tiirutada kart-, ATV- ja elektriautorajal, liuelda vesiliumägedel, supelda sooja veega basseinides, hüpelda batuutidel, mängida minigolfi, lõõgastuda saunades ja nii mõndagi veel. Pargis on toitlustusteenus, kuid soovitatav on oma suupisted kaasa tuua, kuna seiklusmaal on grillimiskohad koos laudadega.

Öömajalistele on avatud kämpingu tüüpi majutus ning matkaautodele parkimisvõimalus. Rõõmuküllane päevake koos perega Vembu-Tembumaal muudab suve mõnusamaks! Lisainfo: www.vembu-tembumaa.ee

 

Soovitusi matkasellidele – kambamängud, linnulennud ja lõkketuli

 

Lahemaa rahvuspargi kõige linnurikkamas kohas Vihasoo rannaniidul seisab Vihasoo linnuvaatlustorn, kust avaneb vaade Eru lahe loosaartele.

Viimastel on 26 linnuliigi pesitsusala ning rändlindude peatuskoht. 7 meetri kõrgune torn mahutab korraga paarkümmend inimest ja vaateplatvorm asub maapinnast ligi 4 meetri kõrgusel.

Infotahvlid tutvustavad loosaarte ja Eru lahe linde ning tee ääres kasvavat kaitsealust künnapuud. Torn paikneb elektrikarjusega piiratud alal, kus viibivad lihaveised. Koplisse pääseb nurgaga värava kaudu, kust veised läbi ei mahu. Vaatlustornis on väljas linnupiltide püsinäitus.

 

Kuigi parim aeg linnuvaatluseks on kevad ja sügis, pakub Eesti loodus linnuvaatlejatele midagi huvitavat aasta ringi. Selleks annab võimaluse programm: linnuvaatlus koos kogenud saatjaga Lääne-Eesti rannikul.

Programmi käigus avaneb võimalus jälgida looduse vaatemängu, kus üle Eesti lendavad tuhanded arktilised veelinnud. Veetlev vaatluspiirkond on sügisrände meka ning üks Euroopa linnuvaatlejate meelispaiku. Võimalik on näha rähni, tetre, metsist ja kakulisi. Hind sisaldab giiditeenust ja transporti. Saab valida nii nädalase kui ühepäevase linnuvaatluse. Kokkuleppel ka vaatlused teistes Eesti piirkondades.

 

8,5-kilomeetrise, viitadega tähistatud Metsanurme-Üksnurme loodus- ja matkaraja alg- ja lõpp-punkt asub Metsanurme külakeskuses Saku vallas. Loodushuvilistele matkasellidele huvitav Metsanurme küla ja lähiümbrus hoiab endas piirkonna rikast kultuuripärandit.

Siin tehtud ajaloolaste uurimused ja leitud leiud räägivad ise enda eest. Matkarajal on kaks looduslikku puhkekohta katusealuse, piknikulaua ja välikäimlaga. Rada võimaldab korraldada ka lühemaid retki, milleks soovitatakse kasutada kohaliku retkejuhi teenuseid. Teekonnal korraldatakse juhendajate toel meeskonnamänge. Matkarada pakub huvilistele mitmesuguseid pakette. Lisainfo: www.metsanurme.eu

 

Avastamisväärne Aegviidu-Kõrvemaa puhkeala laiub Peterburi maanteest Tallinn-Tartu maanteeni. Mitme kaitseala territooriumile jääval puhkealal leidub metsade kõrval soid-rabasid, järvi, vallseljakuid ja orge.

Tegemist on suurepärase matkapiirkonnaga, kus igal aastaajal saab liikuda jalgsi, jalgrattaga, suuskadega, tõsisemalt treenida ja niisama jalutada. Hästi varustatud telkimisalad ja lõkkekohad meelitavad jalga puhkama ja piknikku pidama. Võrratud võimalused loodusfotograafidele, linnu- ja loomavaatlejatele ning seenelistele-marjulistele.

 

teksti autor 

Andre Tamm

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: