Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Laulupeotuli süüdatakse laupäeva päikesetõusul Tartus

31.mai 2019

Laupäeval, 1. juuni päikesetõusul (kell 4.18) läidavad XXVII laulu- ja XX tantsupeo „Minu arm“ kunstilised juhid koos oma õpetajate ja lähedaste kolleegidega Tartus Eesti Rahva Muuseumi juures järveveerel juubelipeo tule. See on on muusikaline rituaal, kus tuli ärkava looduse rüpes koorilaulu, rahvatantsu ning südamest sosistatud soovide saatel lõkkest läidetakse.

Alates 2. juunist alustab tuli Muhumaalt oma teekonda läbi kõigi Eesti maakondade Tallinna poole, tehes oma 4200 kilomeetri pikkusel teekonnal 450 peatust kultuuriloolistes paikades. 33 päeva jooksul on tuli maakondade hoida ja edasi kanda. Tuli jõuab Tallinnas Kalevi staadionil toimuvale tantsupeo 1. etendusele 4. juuli õhutks. Lauluväljaku tuletornis süttib peotuli 6. juuli õhtupoolikul.



Tule süütavad legendaarsed õpetajad Ilma Adamson ja Silvia Mellik oma õpilaste, XXVII laulupeo kunstilise juhi Peeter Perensi ja XX tantsupeo pealavastaja Vaike Rajastega koos nende lähedaste kolleegidega. Seejärel liigub tuli ERMi esisele, kuhu istutatakse juubelipeo tamm.

Tänavuse laulupeo avakontsert „Õpetajale“ on pühendatud meid eluteel suunavatele õpetajatele. Kontsert on justkui ekskursioon eesti muusikalukku kummardusena kõikidele õpetajatele. Laulupeo kunstilise juhi Peeter Perensi sõnul on ta sel tähenduslikul hetkel eriti õnnelik, et saab seda jagada oma armsa õpetaja, Silvia Mellikuga. „Silvia on mulle eluteele rohkem kaasa andnud, kui vaid oskuse koore juhatada. Tema järjekindlus ja suutlikus innustada ka lootusetuna näivates olukordades on mind aidanud koorijuhi-teel rohkem, kui ta ise aimatagi oskab.“

Tantsupeo pealavastaja Vaike Rajaste sõnul on Ilma oma vitaalsusega jätkuvalt muretsemas eesti rahvatantsu järeltuleva põlve eest. Ilma hoolib ja hoolitseb rahvatantsu ja tema põhisammude eest ning väärib meie kõigi austust ja tänu, kui Ullo Toomi õpetuse jätkaja ja tema pärandi hoidja. „Olen uhke seista Ilma kõrval sel varasel hommikutunnil ning tunnen, et selle tulega annab Ilma mulle justkui õnnistuse peo heaks kordaminekuks“, lausub Vaike Rajaste.

1. juunil käib juubelipeo kunstiline toimkond laulu- ja tantsupeo tulega austust avaldamas Johann Voldemar Jannseni haual Raadi kalmistul ning I laulupeo mälestuskivi juures Peetri kiriku vastas, kus süüdati 50 aastat tagasi esimest korda laulupeo tuli süüdati.

Tartlased saavad soovi korral tulla juubelipeo tuld tulla imetlema ja osa saama samal hommikul Roosi tänava ERM-i poolses otsas, avatava juubeliaasta südamekujulise installatsiooni juurde. Tuli põleb seal spetsiaalsel tulealusel kl 7.00 kuni 15.00.

Seejärel sõidab kunstiline toimkond vanaaegse bussiga Katrineholm Helju Mikkelile hauale Nõo kalmistul ning seejärel Valka Jānis Cimze hauale ning Cimze seminari.

Kell 16.00 on kunstiline toimkond tagasi Tartus, et osa saada Vanemuise kontserdimajas toimuvast Tartu Akadeemilise Meeskoori ja Tallinna Tehnikaülikooli Akadeemilise meeskoori kontserdist „Jannsen 200“.

Tule süütamisel ja tamme istutamisel esinevad:

“Päikese tõusu aegu” (Mari Amor), Tartu Ülikooli Akadeemiline Naiskoor
“Maa hing” (Triinu Taul), Tarbatu
“Kodumaine viis” (Heino Eller), Duo Telluur
“Kes selle tamme istutas?” (Gustav Ernesaks), Tartu poistekoor

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: