Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Loma Virossa reisiajakirja 2018a. talvenumber on saadaval

29.november 2018
Loma Virossa talv 2018

Aasta 2018 hakkab juba lõpule pöörduma ja koos sellega samuti Eesti saja aasta juubelaasta.
 

Aasta on olnud samuti tähtis ka kahe ülejäänud Balti riigi ehk Läti ja Leedu jaoks, mis on samuti tähistanud 100 aasta möödumist oma esimesest iseseisvusdeklaratsioonist. Kuna Soome tähistas oma 100 aasta pidu aastal 2017 on huvitav nentida, et Läänemere kallastel on olemas neli pea samavanust riiki.
 

Aga noort või vana? 100 aastat pole mitte mingisugune iseenesest mõistetav asi, sest enne 20. sajandit oli maailmas olemas ainult umbes 40 iseseisvat riiki. 20. sajandi kahe esimese aastakümnendi jooksul sai neid umbes pool rohkem juurde ja iseseisvumise päris buum tekkis alles aastatel 1960-79, kui uusi riike tekkis peaaegu 70.

Lätist ja Leedust Eestit ja Soomet eraldab ja samuti neid kaht viimast ühendab tõik, et oleme mõlemad läänemeresoome rahvad, ning seega meie keel ja kultuur on üpris sarnased.

Soomlasel on mitu põhjust ka talvel Eestisse tulla ning meie ühised traditsioonid garanteerivad, et mitte miski ei tundu liiga võõras. Pakkumisel on imelisi (jõulu)kooke Soomega võrreldes soodsa hinnaga, jõuluturgudel ja kohvikutes saab nautida fantastiliselt maitsvat hõõgveini ning Tallinna vanalinn ja praktiliselt kõik ülejäänud Eesti linnad näevad talveajal välja nagu piparkoogilinnad.

Mõne jaoks on jõulud Jeesuse sünnipäev, mõne jaoks talvine pööripäev, aga oluline selles härduses on see, et talve kõige pimedam aeg on juba seljataga. Sügistalvel üles pandud, läbi pimeduse murdvaid tulesid vajataksegi ju ainult kuni jõuludeni, sest siis saab päev juba veidi pikemaks.

Jõulude ajal on juba oodata natuke valgustavat lund ja kui päev pikemaks saab, näitab talv meile oma ilusat nägu. Ereda valguse või soojamaareisi asemel võib proovida ka lühema reisi kasuks – võtmesõna on argielust korraks lahti saamine.

Jõuludeaja vaikusele järgneb uusaastaõhtu, mis tegelikult on vist see õige rõõmu pidu: uue aasta künnisel antud lubadused on ju tegelikult nagu kingitus, mis inimene annab iseendale, ning mis lubab inimesel alustada uuesti ehk mis andestab inimesele tema võimalikud varem tehtud vead.

Rahulikku jõuludeaega ja uusi, korda läinud algusi uueks aastaks!
 



Vuosi 2018 alkaa kääntyä lopuilleen ja sen myötä myös Viron tänä vuonna viettämä 100-vuotisjuhlavuosi.
Kulunut vuosi on ollut tärkeä myös kahdelle muulle Baltian maalle eli Latvialle ja Liettualle, jotka ovat samaten juhlistaneet 100 vuoden kulumista ensimmäisestä itsenäisyysjulistuksestaan. Suomen vietettyä omia juhliaan vuonna 2017 on kiinnostavaa todeta, että Itämeren rannoilla on neljä lähes samanikäistä valtiota.

Nuorta vai vanhaa? 100 vuotta ei ole mikään itsestäänselvyys, sillä ennen 1900-lukua maailmassa oli vain nelisenkymmentä itsenäistä valtiota. 1900-luvun kahtena ensimmäisenä vuosikymmenenä valtioita tuli lähes puolet lisää ja oikea itsenäistymisbuumi koitti vasta 1960–79, jolloin uusia valtioita syntyi lähes 70.

Latviasta ja Liettuasta Viroa ja Suomea erottaa ja samaten näitä kahta jälkimmäistä yhdistää seikka, että kuulumme molemmat itämerensuomalaisiin kansoihin, joten kielemme ja kulttuurimme ovat huomattavan samanlaisia.

Suomalaisella on monta syytä tulla Viroon talvella ja yhteiset perinteemme takaavat, ettei mikään tunnu liian vieraalta. Tarjolla on ihania (joulu)leivonnaisia Suomeen verrattuna edulliseen hintaan, joulutoreilla ja kahviloissa voi nauttia fantastisen mausteisesta hehkuviinistä eli hõõgveinistä ja Tallinnan vanhakaupunki sekä käytännössä kaikki muut Viron kaupungit näyttävät talvisaikaan aivan piparkakkukaupungeilta.

Joillekin joulu on Jeesuksen syntymäpäivä, joillekin talvipäivänseisaus, mutta olennaista tässä hartaudessa on se, että talven pimein aika on takana päin. Syystalven pimeyden murtavia jouluvaloja tarvitaankin vain jouluun asti, sillä joulun jälkeen päivä on jo hivenen pidempi.

Joulun aikaan on odotettavissa myös ehkä valaisevaa lunta ja päivän pidetessä talvi näyttää kauniit kasvonsa. Kirkasvalon tai etelänmatkan sijaan voi kokeilla myös lyhyempää matkaa – avainsana lienee irtiotto arjesta.

Joulunajan hiljentymistä seuraa uusivuosi, joka taitaa olla oikeastaan se oikea ilon juhla: lupauksineen uusivuosi on kuin itselle annettu lahja, joka sallii aloittaa puhtaalta pöydältä eli antaa itselleen anteeksi mahdolliset aiemmat erheet.
Rauhallista joulunaikaa ja uusia, onnistuneita alkuja ensi vuodelle!
 

 

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: