Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Nädalavahetuse idee – paastumaarjapäeval on naistel pidu!

23.märts 2018

Kas teadsid, et pühapäeval on tulemas paastumaarjapäev, mida teatakse ka naistepüha nime all? Kirikukalendris tähistatakse Maarja paastumispüha, millega ta alustas pärast seda, kui peaingel Gaabriel teatas talle lapsest. Naistepühal rahvapärimuse järgi naistetöid ei tehtud, neist paljude suhtes kehtisid töökeelud, mille rikkumine oleks tinginud ebameeldivusi, soovimatute putukate ja loomade sigimist ning tööde jätku kadumist.



Paastumaarjapäeva saab 25. märtsil väärikalt tähistada Eesti Vabaõhumuuseumis, mis kirjeldab samuti, et „paastumaarjapäev on üks olulisimaid tähtpäevi naistepühade reas, mida pühitsetakse taas tänapäeval üle Eesti. Paastumaarjapäeval viiakse läbi olulisi rituaale naiste tervise kindlustamiseks ning oluliste rollide paremaks täitmiseks.“

 

Eesti Vabaõhumuuseumis kogunetakse 6.45 hommikul muuseumi tagumise värava juures. Seejärel toimub ringkäik allikale, päikest tervitama, metsikut tegema, laulma ja tantsima nii mere äärde kui seto tallu. Pange tähele, et ööl vastu paastumaarjapäeva keeratakse kella!

 

Ürituse eestvedaja on Pärimuslaulu seltsing. Sellel aastal on külas ka Läti folkloorirühm RĀMUPE, kes viib läbi lätlaste naistepüha tegevusi, laule ja tantse.

 

Ühisele pidulauale võtke kaasa pannkoogid, punased joogid või muu sobiv, lisaks värviline pael ja küünal. Meenutame ka märtsiküüditamise ohvreid.
Pange pähe valgepõhjalised rätikud, selga soe ja mugav naiselik rõivas. Tähistame koos iidset maaemapüha!

 

Vaata veel: evm.ee

 

 

Paastumaarjapäev Narva linnuses

Ka Narva linnus ootab kõiki naisi tüdrukutest vanaemadeni tähistama paastumaarjapäeva – sel päeval on naised vabad kodutöödest ja kohustustest, mehed jäävad koju ja naised pidutsevad koos.

Kavas on laulud-mängud, maitstakse traditsioonilisi toite ja juuakse punajooki.
Üritus toimub 25.03. kell 13.00 eesti ja vene keeles ning kestab umbes 2 tundi.

 

 

Head paastumaarjapäeva!

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: