Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

5 lõbusat fakti jõuluvana päritolust!

21.detsember 2017

Jõulude eel mõtlevad kogu maailma lapsed (ja täiskasvanudki) palju jõuluvanale ning murravad pead selle üle, kas nad on jõuluvana meelest head lapsed olnud. Paljud unistavad kingitustest, mida punases kuues ja valge habemega mehike neile tuua võib. Aga kuidas siis kõhukas ja valge habemega mees on saanud niisuguseks nagu me teda praegu teame? Siin on kuus lõbusat fakti jõuluvana kujunemisest:



1. Ta oli mõnes mõttes PÄRISELT OLEMAS
Rahvajutud ja -luule on muutnud jõuluvana (Santa Claus) kingituste toojaks, kes lendab saanis oma kaheksa põhjapõdra järel, kuid tegelikult põhineb Santa Clausi isik siiski päris elus inimesel. 270. aasta paiku sündis iidses Türgi suurlinnas Myras piiskop Nikolaus. Ta kogus kuulsust anonüümse kingitoojana, makstes vaesuses neidude kaasavara eest ja kinkides lastele münte. Õige pea pärast tema surma kuulutati Nikolaus pühakuks.

 

2. Nimi Santa Claus on rohkem kui 200 aasta vana
Hollandlased hoidsid elus lugu Nikolausest nime all Sinterklaas, lugu piiskopist, kes reisis majast majja, et tuua detsembriööl lastele kingitusi. Ingliskeelset nimetust Santa Claus kasutati esimest korda aastal 1773 ühes New Yorki ajalehes.

 

3. Luuletus tutvustab põhjapõtru
Clement Moore 1822 aastal valminud poeem „A Visit From Saint Nicholas“ (Jõuluvana külastus), mida tänapäeval tuntakse rohkem nimega “Twas the Night Before Christmas” (See oli öösel enne jõule), oli 56 realine poeem, mis tutvustas ja muutis populaarseks paljuski tänapäeval tuntuks saanud jõuluvana karakteri – näiteks selle, et jõuluvana sõitis saaniga, mille ees oli 8 põhjapõtra.

 

4. Coca-Cola ja jõuluvana on tõesti omavahel seotud!
Jõuluvana illustreeriti alguses mitmes eri värviriietuses – prooviti rohelist, lillat, sinist ja veel mitmeid teisi värve. Alles 19. sajandi lõpus muutus populaarseks punane värv. Kunstnik Louis Prang tegi 1885. aastal seeria jõulukaarte, millel jõuluvana kandis punast kuube ning sellest saigi kõik alguse. Aga tänapäeva sõbralik ja suure kõhuga jõuluvana tuli nt Ameerika kultuuri aastal 1931, kui kunstnik Haddon Sundblom joonistas tuntud Coca-Cola jõuluvana nende reklaamikampaania jaoks.

 

5. Jõuluvana oli hilise 19. sajandini poissmees
Esimest korda mainiti jõuluvana abikaasat 1849. aastal ühes novellis. Järgnevate aastate jooksul mainiti teda veel mitmes ajakirjas. Alles Katherine Lee Batesi 1889. aastal valminud laialt levinud luuletus „Goody Santa Claus on a Sleigh Ride“ (Proua Jõuluvana saanimatk) andis jõuluvanale ka laialt tuntud abikaasa.


Ilusaid jõule ja muhedat jõulumeest!

 

 

Allikas

 

 

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: