Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Nädalavahetuse idee – mida sügisesel nädalavahetusel teha?

19.oktoober 2017

Sügisõhtud tunduvad olevat kuidagi eriti pikad ja mõnikord võib tekkida küsimus, mida küll selle ajaga peale hakata? Mõned väikesed soovitused selleks nädalavahetuseks:
 

Põnev raamat aitab alati
Miks mitte veeta üks rahulik päev raamatukogus ja valida sealt endale midagi meelepärast? Pole midagi mõnusamat, kui pärast seda külastust teha õhtul kaminasse tuli või süüdata mõned küünlad, sättida end mugavasti tugitooli ja võtta kaaslaseks üks põnev teos. Lugemise kõrvale võiks rüübata näiteks maitsvat taimeteed.



Külasta uusi näituseid
 

Näiteks Tartu Ülikooli loodusmuuseumis avati 18. oktoobril kell 16 näitus “Kaduvate liikide kannul”, mis võtab tähelepanu alla liikide massilise väljasuremise. Kõlab tõesti kurvalt, kuid miks mitte olla sellest kõigest teadlik ja teha nähtud info põhjal tulevikus ka ise ehk paremaid otsuseid…
Hinnangute kohaselt võib aastaks 2050 välja surra isegi kuni kolmandik praegu elavatest liikidest. Kõikide loomade hulk Maal on viimase neljakümne aasta jooksul vähenenud ligi 50%.
Liikide massilist väljasuremist on maailma ajaloos aset leidnud varemgi. Need on toimunud aga ennekõike kliimamuutuste või suure vulkaanilise aktiivsuse tõttu. “Praegust väljasuremislainet eristab varasematest see, et siin peetakse peasüüdlaseks inimest,” kommenteerib looduskaitsja ja näituse kuraator Rein Kuresoo. “Liikide väljasuremise põhjused on üha enam inimtegevusest tingitud või selle poolt võimendatud: keskkonnareostus, võõrliikide levik, kliimamuutused,“ lisab Kuresoo.
Näitus “Kaduvate liikide kannul” koosneb mitmest osast. Muuseumi püsiekspositsioonis ringi jalutades saab nutiseadmest uurida 40 maailma loomaliigi haruldaseks muutumise lugusid ning seda, mida on tehtud nende säilitamiseks. Ajutiste näituste ruumis on üles seatud näitus “Eesti metsa kaduvad liigid”, kus saab tutvuda Eesti metsa arenguetappidega noorest metsast põlismetsani ning teada saada, mil moel mõjutab metsa majandamine meie metsade looduslikku mitmekesisust. Külastaja kohtub näitusel ka selliste Eesti metsa hääbuvate liikidega nagu näiteks lendorav, must-toonekurg, euroopa naarits jt. Mängida saab hariduslikku arvutimängu Eesti metsa elujõust ning loodud on liigilise mitmekesisuse kahanemise põhjuseid tutvustav õppeprogramm koolidele.
Näitus jääb avatuks 31. oktoobrini 2018.

 

Kui minna lõbusama teema juurde, siis Tallinna Kirjanduskeskuse Eduard Vilde  muuseumi uus näitus uurib kohvijoomise ja kohvikus loomise jälgi kunstis ja kirjanduses.
Näitus avati 17. oktoobril ning läbi valitud sõna- ja kujutava kunsti näidete 20. sajandi algusest tänapäevani uurib näitus märgiliste kohvik-Treffpunkt ide fenomeni (Werner, Pegasus jt) ning kohvikute sotsiaalse ja vaimse ruumi loomingulist mõju siinsetele loojatele.
Tänavu möödub sajand nii kirjandusrühmituse Siuru tähelennust kui ka sõna „kohvik” sünnist. Siurulased olid esimene põlvkond linnakirjanikke, kelle jaoks kohviku roll muutus eksistentsiaalseks. Ühe sellise „purjutava kohvijoomingu” käigus sündis 1917. aasta kevadel Siuru seltskondliku keelemängu kestel ka uudissõna kohvik. Näitusel on väljas paarkümmend kunstiteost erinevatest kogudest.
Mõistagi saab näitusel juua kohvi (tänu OÜ-le Rocket Beans) ning erimeenena kaasa osta kohvipakke kohvitsitaatidega, mille on näituse jaoks sõnastanud neli eesti kirjanikku: Viivi Luik, Jaak Jõerüüt, Doris Kareva ja Jan Kaus.
Näitus jääb avatuks 6. jaanuarini 2018.

 

Head nädalavahetust!

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: