Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Nädalavahetuse idee - Mida teha jaanipäeval?

19.juuni 2017

Me kõik teame, mida on jaanipäeval justkui „kohustuslik“ teha. Loomulikult tuleb sel ajal grillida, elavat tuld nautida ja lihtsalt mõnusalt aega veeta koos hea seltskonna ja maitsva söögiga. Aga ärme vaid sellega piirdu – uurime hoopis lähemalt, milliseid huvitavaid asju jaanipäeval on vanasti tehtud ja miks mitte proovida mõnda traditsiooni seekord ka ise ellu äratada? Loe vihjeid jaanipäeva ja -öö kohta ja vaata, kas leiad midagi uut!



*Paadisõit jaaniööl
Jaanilaupäeva öösel on läbi aegade paadiga sõidetud, põletatud seal tõrvikuid või küünlaid, mis hämaruses – pimedaks ju õigupoolest ei lähegi – peegelduvad tumedal veel. Kõlab ju mõnusalt? Kui vaid ilm seda soosiks!

 

*Sõnajalaõit otsi üksinda!
Ei ole uudis, et jaanipäeva juurde kuulub rida maagilisi ettevõtmisi. Sealhulgas ka sõnajalaõie otsimine. Meie teame, et sõnajalaõit otsitakse koos armsamaga. Kuid kas oled kuulnud, et väga ammustel aegadel oli seda tavaks teha ihuüksi? Sõnajalg õitseb uskumuse järgi kord aastas jaaniööl ja õnnelik leidja on hoobilt rikas, valdab erilisi oskusi ja salakeeli. Proovi järgi!
 

*Korja üheksa erinevat lille ja näed unes oma tulevast!
Romantiliste tavade hulka kuulub ka üksinda salaja jaaniõite korjamine. Erinevaid õisi peab olema kokku üheksa. Korjatud kimp pannakse padja alla, misjärel öösel nähakse unes kallimat. Kui sul aga kallim on juba olemas, siis olge koos üleval päikesetõusuni – on ju käes aasta kõige lühem öö!
 

*Kiigu mõnuga!
Eestlaste jaanilaupäeva kombestikku on kuulunud rohke kiikumine. Seegi oli algselt maagiline tegevus, mis taandus ajapikku külanoorte meelelahutuseks. Üürike suveaeg ja heledad ööd tõmbavad ikka inimesi meelelahutusele lähemale. Millal sina viimati kiikusid?
 

*Kolm korda ümber lõkke!
Üle lõkke hüppamine on pisut riskantne ja teada tuntud jaanikomme, kuid kas teadsid, et “kolm korda ümber tule käimine” on samuti jaanitulel väga levinud sümbol? Nii aeti vanasti ümber tule loomi, nt lambaid, ja kui jaanikule tulnud inimesed samuti kõigepealt kolm korda edaspidi ja kolm korda tagurpidi ümber tule käivad, siis õnnestub aasta jooksul kõik kenasti. Mine tea, äkki vastabki tõele?
 

*Jaaniööl on kõik võimalik – ole tähelepanelik!
Jaaniöö on üks aasta müstilisemaid öid ja siis arvati olevat avatud nii taeva- kui põrguväravad, seega vaata ette! Rahvatarkuse põhjal saab inimesi hoiatada, et nad jaaniöösel kell 12 kiriku ukse juurde või ristteele ei satuks, sest siis olevat järgmisel aastal oodata vikatimeest.

 

Ilusat ja erilist jaanipäeva!

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Vaatamisväärsused

Lääne-Virumaa, Vihula vald, Altja küla

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: