Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Loomapargid Eestis

06.juuni 2017
Küülikufarm „Angorarabbitstours“

Kellele meeldivad kõige rohkem loomad? Eks ikka lastele. Sellepärast tasub Eestimaal ringi reisides külastada mõnda loomaparki või talumajapidamist ja koguda häid emotsioone. Kui mõelda Eesti loomaparkide peale, siis esimesena meenub kindlasti Tallinna loomaaed, sest see on kõige suurem ja seal on paljud pered juba vähemalt korra käinud. Paraku võivad  väiksemad loomapargid ja talud jääda tähelepanuta, kuigi neid polegi sugugi vähe! Pigem vastupidi – iga loomasõber peaks alljärgnevast nimekirjast leidma enda jaoks meeldivaima paiga. Või miks mitte külastada neid kõiki?



Tallinna loomaaed 
Loomaaeda tasub minna ka siis, kui oled seal juba varem käinud. Tallinna loomaaed asub looduskaunis ja liigirikkas Veskimetsa parkmetsas. Seal elab üle 10 000 isendi 500 liigist alamliigist Austraaliast Alaskani. Peale selle võib näha maailma parimat kaljukitsede ja mägilammaste väljapanekut, märkimisväärset hulka kotkaid ja raisakotkaid ning rohkesti kaku- ja kureliike. "Loomaaias saavad mudilased esimese kogemuse muudest elukatest, õppurid ja muidu erksad inimesed uusi teadmisi, väsimusest roidunud aga tõelise puhkuse," on öelnud endine loomaaia direktor Mati Kaal.

Paldiski maantee 145, Haabersti linnaosa, Tallinn
www.tallinnzoo.ee

 

Küülikufarm „Angorarabbitstours“
Tegemist on angooraküülikutega tegeleva pereettevõttega, kus kasvatatakse angooraküülikuid alates 2009. aastast. Praegu on farmis ca 70 puhtatõulist Inglise angoorat. Pererahva põhitegevuseks on tõuküülikute ja angooravillast lõnga müük. Alates 2014. aasta kevadest on farm avatud ka turistidele. Külastuse jooksul saab tutvuda angooraküülikute pidamisega. Huvilised näevad, kuidas käib angooraküüliku pügamine ja mismoodi valmib pügatud villast vokil lõng.

Hiiekivi, Hirvli küla, Kuusalu vald, Harju maakond
www.angorarabbitstours.ee

 

Polli loomaaed
Polli loomaaed kutsub loomi uudistama alates 2007. aasta kevadest. Loomaaed asub Tuhala nõiakaevu naabruses Polli talu maadel. Seal saab loomi toita ja katsuda, laste sünnipäevi pidada, poniga sõita ja sõpradega grillida. Kes seal elavad? Pollis leidub nii loomi kui linde alustades metsseast ja rebasest ning lõpetades marmosett ahvidega ning hobustega. Viimaseid on Polli loomaaias lausa mitukümmend.

Polli, Kata küla, Kose vald, Harju maakond
www.polliloomaaed.ee

 

Kallaste talu
Tegevust Kallaste talus peredele jagub – võimalik on külastada toredat loomaparki – kitsi, küülikuid, hanesid ja teisi koduloomi. Loomapark on avatud aasta ringi, kuid suvine külastus on kindlasti mõnusam.

Kallaste talu, Kasepere küla, Padise vald, Harju maakond
www.kallastetalu.ee

 

Kuristu talu miniloomaaed
Kuristu talus pakutakse huvilistele lõbusat ja meeldejäävat ajaveetmisvõimalust miniloomadega (ponid, minisead, kääbuskitsed, küülikud, paabulinnud, kääbuslambad jne). Nende juures saab korraldada lasteüritusi – tutvuda loomadega ning lõbutseda mänguväljakul, pidada piknikut pere või sõprade seltsis. Loomade igapäevaelu on ka mängutoast võimalik jälgida läbi avarate akende.

Kuristu talu Ääsmäe küla Saue vald Harju maakond
www.kuristu.ee

 

Paasiku koertemõis
Paasiku koertemõis on Tallinnast 35 km kaugusel asuv puhkekeskus. Mõisas elab mitukümmend Siberi Huskyt ja pererahvas on koeri kasvatanud ligi kümmekond aastat. Mõisas leiab tegevust aasta ringi ja tulevikus plaanitakse pakkuda ka majutusteenust. Paasiku mõisapere kinnitab, et külastajatele pakutakse igati vahvaid elamusi.

Paasiku küla, Anija vald, Harju maakond
www.paasiku.weebly.com

 

Hobuvärava talu miniloomaaed
Hobuvärava talu asub Malla külas, ajaloolise Malla mõisa karjakastellis. Pererahvas üritab jätkata Toolse jaanalinnufarmi tegevust ja tutvustab erinevaid mini-tõugu taluloomi, kodulinde, eksootilisi lemmikloomi ning -linde.

Malla küla, Viru-Nigula vald, Lääne-Virumaa
miniloomad.kohalik.info

 

Konju mõisa kitsefarm
Konju mõisa talus elavad kitsed, lehmad, alpakad, hobused, lambad, haned, kitsetalled, vasikad ja küülikud. Kas soovid tunda end osana kitsekarjast, joosta võidu kitsetalledega? Kõigele lisaks saab Konju mõisas teada, kuidas töötab kaasaegne piimafarm ja Baltimaade suurim kitsefarm. Toimuvad ekskursioonid kitsefarmis, maitsta saab kitsepiima ja erinevaid juustusid.

Kivise, Konju küla, Toila vald, Ida-Virumaa
www.piim24.eu

 

Papagoikeskus
Papagoikeskus ühendab inimesi, kellele meeldivad papagoid. Keskuse raames planeeritakse avada Eesti ainuke papagoide hotell. Külalisi ootavad eksootilised ja taltsad papagoid. Tegemist on unikaalse vabaaja- ja õppekeskusega linnuhuvilistele. Lastele ja kooliõpilastele korraldatakse õppeseminare ning tähistada saab ka laste sünnipäevi.

Konuvere küla, Märjamaa vald, Rapla maakond
www.papagoi.ee

 

Toosikannu loomapark
Toosikannus saab vaadelda loomi nende loomulikus elukeskkonnas. Tõenäosus kohtuda hirvede, põtrade või metskitsedega on just seal tunduvalt suurem kui niisama metsades uidates.
Toosikannu loomapargi pindala on kokku 928 hektarit. Seal elavad Eestis hästi tuntud ja laialt levinud suurulukid nagu punahirved, põdrad ja metskitsed. Esindatud on enamik väikeulukitest, kellest tihemini näeme kährikuid, rebaseid ja jäneseid. Alates 2014. aasta sügisest elavad pargis Lätist toodud 152 punahirve. Praeguseks on punahirvede arvukus jõudsalt kasvamas.

Toosikannu, Jõeküla küla, Käru vald, Rapla maakond
www.toosikannu.ee

 

Alpakakasvatustalu Wile Alpaca Farm
Wile farmi eesmärgiks on kvaliteetsete tõu- ja villaloomade kasvatus ja aretamine, lõnga ja käsitöö tootmine ning vanade oskuste, nagu kraasimine ja ketramine, õpetamine. Farmi on võimalik külastada kokkuleppel. Külastuse käigus räägitakse alpakadest lähemalt, tehakse neile pai ja vahel viivad alpakad külalised ka väikesele jalutuskäigule. Töötoas saab vaadata, mida ja kuidas alpakavillast teha annab.

Pärtsaare, Poaka küla, Türi vald, Järva maakond
www.wilealpacafarm.com

 

Sassi talu jaanalinnufarm
Jaanalinnufarmi Imaveres hakati rajama 2002. aasta suve lõpul. Sassi talu jaanalinnufarmis võib näha lisaks jaanalindudele emusid, paabulinde ning mitmeid põneva välimusega kanatõugude esindajaid. 2005. aastast on Sassi talus ka Lõuna-Ameerika jaanalinnud ehk nandud. Troopikamajas saab kohtuda papagoide ja teiste troopikalindudega. Farmis valmistatakse ka roogi jaanalinnu saadustest.

Imavere küla, Imavere vald, Järva maakond
www.jaanalinnufarm.ee

 

Ranna Rantšo
Ranna Rantšo koduloomade pargis elab 14 liiki erinevaid loomi ja linde, keda kõiki kokku on 300 isendi ringis. Nende hulgas on ohustatud tõugu hobuseid, Eesti maatõugu lehmad, kalkunid, kanad, haned, pardid, küülikud ja lisaks paljudele teistele ka kodu- ja metssead.

Jüri talu, Hanila vald, Läänemaa
www.rannarantso.ee

 

Muhu jaanalinnufarm
Laasu talu peremees ja -naine alustasid jaanalindude kasvatamist 1999. aastal. Jaanalindudele lisaks kasvatavad nad ka emusid, kellel on samuti hea punane liha ja väärtuslik rasv, mida kasutatakse kosmeetikatoodete valmistamisel ja ka söögi tegemisel. Farmis elavad kängurud, alpakad ja ponid, kes täidavad lemmiklooma rolli. Farmis on külalisel ainulaadne võimalus näha Eesti keskkonnas sebrasid ja punakänguruid.

Laasu talu, Laasu, Nautse küla, Muhu vald, Saare maakond
www.jaanalind.ee

 

Alpakafarm
Eesti suurimas alpakafarmis on külalisel võimalik lähemalt tuttavaks saada Lõuna-Ameerika kameliidide alpakadega. Lisaks saab seal veel sõbruneda kameruni kääbuskitsedega ja näha minilambaid ning angooraküülikuid.

Kännu, Niidu küla, Are vald, Pärnu maakond
www.alpakafarm.ee

 

Nurmenuku puhkekeskus
Puhkekeskuse teenindus on korraldatud nii, et pere saab oma piknikukorvi kaasa võtta, kohale minna ja lihtsalt puhata. Tutvuge loomadega, lustige atraktsioonidel, olemas on ka grillimiskohad. Kohvikus on võimalik kinnitada keha ja kustutada janu. Loomad, atraktsioonid asuvad kõik üheskoos, pea 2,5 hektarilisel maa-alal. Nurmenuku puhkekeskuses on ruumi kõigile ning pealekauba ilus loodus ja vaikus. Piletihinnad sisaldavad kõiki atraktsioone, ka loomadega tutvumist.

Kiisa küla, Sauga vald, Pärnu maakond
www.nurmenukupk.ee

 

Mikkeni lambatalu
Mikkeni lambatalu kasvatab ja aretab Kihnu maalambaid (põlvnevad geeniuuringutega tõendatud isenditest) Pärnumaal Varbla vallas. Pererahva jaoks on oluline säilitada Kihnu maalammast kui tõugu ja nende põliste Eesti maalammaste aborigeenseid omadusi: kahekihiline arhailine vill, sarved, tilbad, head emaomadused jms. Pakutakse lambavilla, lõnga, käsitööd, lambanahku, elusloomi ja emotsioone.

Nõmme talu, Nõmme küla, Varbla vald, Pärnumaa
www.lambatalu.eu

 

Eksootiline minizoo Pärnus
Pärnu kesklinnas asuvas kogu pere jaoks põnevas minizoos saab tutvuda paljude võõramaiste terraariumiloomadega. Loomaaia kogus on madusid alates sõrmepikkustest maobeebidest kuni suurte võrkpüütonite ja tiigerpüütoniteni. Kollektsioonis on mitukümmend liiki mürkmadusid – rästikud, kobrad, lõgismaod jne. Paljud eksponeeritavad maod on Euroopa loomaaedades ainulaadsed. Näha saab ka mõnda gekoliiki, näiteks tokee’d või praeguseks isegi Eestis koduloomana levinud roheleeguane. Julgematele antakse loomi ka lähemalt vaadata ja katsuda!

Akadeemia tn 7, Pärnu linn
Lisainfot leiab Facebookist

 

Murese lambakasvatustalu
Lisaks lammaste eest hoolitsemisele ja käsitööle meeldib Murese pererahvale väga ka külalisi vastu võtta. Seal leidub uudistamist aasta ringi nii vanadele kui noortele, suurtele kui väikestele gruppidele. Soovi korral saab ka ise käed külge panna ja tegeleda tallede lutist toitmisega, lammaste söötmisega, karjatamisega jne. Samuti pole midagi eriskummalist ka ekskursioonis, mis toimub traktorikärus otse lammaste keskel.

Murese talu, Raassilla küla, Tarvastu vald, Viljandi maakond
www.murese.ee

 

Elistvere loomapark
Elistvere loomapargis saab näha peamiselt Eesti metsades elavaid loomi võimalikult looduslikus keskkonnas. See Eestis senini omalaadne loomapark on loodud 1997. aastal. Algselt emata jäänud ja viga saanud loomade koduks loodud park on nüüdseks saanud koduks nende loomade järglastele ning ka teistest loomaparkidest ja -aedadest vahetamise kaudu saadud asukatele.
Pargi eesmärgiks on jagada loodusharidust ja pakkuda võimalusi metsloomade vaatlemiseks nendele omases keskkonnas. Näha saab Euroopa piisonit, põtra, põhjapõtra, metskitse, kabehirve, pruunkaru, ilvest, rebast, kährikkoera, harilikku oravat, metsnugist, tuhkrut, halljänest ja faasanit. Siseruumides võib tutvuda merisigade, deegude, hamstrite, liivahiirte, laborirottide, tšintšiljade ja laborihiirtega.

Elistvere küla, Tabivere vald, Jõgeva maakond
www.loodusegakoos.ee

 

Alaveski loomapark 
Ka Alaveskis on võimalik vaadelda loomi võimalikult looduslähedases keskkonnas. Loomapargi fauna on mitmekesine, kokku elab Alaveski talus 90 erinevat looma, lisaks 28 faasanit. Talus võid kohata suuri karusid, väikseid karupoegi, ilveseid, oravaid ja rebaseid, hirvi ja kõige vanemaid asukaid – metssigu.

Alaveski talu, Saru küla, Mõniste vald, Võru maakond
Infot leiab Facebookist.

 

NB! Enne külastamist tasub kindlasti uurida lisainfot loomaparkide kodulehekülgedelt, sest paljud neist ootavad külalisi vaid etteteatamisel.

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: