Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Rännumehe reisisoovitused 28.04 - kuhu ning kuidas Eestis rändama minna

28.aprill 2017
Tammealuse hiis

Nõiakivi ja hiis
 

Eeloleval nädalavahetusel on Eesti õhk nõidadest ja nõidusest tiine.
Rännumees Marko Kaldur soovitab nädalavahetusenõidadel liialt ülemeelikuks muutumise eel külastada oma eelkäijate hoiatavaid mälestusmärke.



Viru-Nigula kirikuaia taga seisab kadakate vahel teravatipuline kivi. Tavalisele möödujale võib see tunduda lihtsalt üksiku rahnuna, ent lähemalt vaadates näeb kivisse raiutud jõumärke.
 

Tegu on mälestuskiviga Kongla Annile – Eesti viimasele nõiale, kes leidis oma otsa süüdistatuna nõidumises. Arvukate „kuritegude“ ja riivatuste eest mõisteti Kongla Ann surma ning kuna tegu oli nõiaga, siis maeti kirikuaia taha, mitte aeda.

Et meeleolu Kongla Anni mälestuskivi külastamise järel liialt süngeks ei muutuks, siis tasub suunduda Viru-Nigulast üle Narva-Tallinn maantee, kust paari kilomeetri pärast leiab Tammealuse ehk Samma hiie. Tegu on ühe esimese hiie ehk muistse pühapaigaga, mis Nõukogude aja lõpul taas „kasutusele“ võeti.

Selles pühapaigas saab rahus mõtiskleda ning lasta Volbriöö möllul endast mööda libiseda. Hiiemäe jalamil asuv tervendav allikas kosutab omakorda nii keha kui vaimu, leevendab janu ning pidavat ka silmanägemist tervendama – et õhtuhämaruses ikka eristada puude vahel ringi tiirutavaid nahkhiiri luudadel mööda tuhisevatest nõidadest.


Asukohtade koordinaadid:
Kongla Anni mälestuskivi: 59.446733,26.688558

 


Samma hiis: 59.414671,26.696975


 

Rännumees Marko Kaldur
 

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: