Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Lummav Pakri poolsaar – pankrannik, Eesti kõrgeim tuletorn ja omanäoline kohvik

16.november 2016
Pakri tuletorn on kultuurimälestisena riikliku kaitse all ja tuletorn kuulub The International Association of Marine Aids to Navigation and Lighthouse Authorities (IALA) koostatud 100 tuletorni-arhitektuurimälestise nimekirja.

Vaid 52 kilomeetrit autosõitu Tallinnast lääne poole ja leiadki end looduskaunilt Pakri poolsaarelt, mille uhkuseks on 12 kilomeetri pikkune võimas pankrannik. Avastamisrõõmu leidub siin nii matkajatele, looduse nautijatele kui ka ajaloohuvilisele. Pakri poolsaar on lemmikpaigaks ka fotograafidele, kuna päikeseloojang ja omapärane mererannik loovad üheskoos imekauneid vaateid Eestimaast.

 

Põhjarannikul Pakri lahe ja Lahepere lahe vahel asetseva poolsaare pikkus on 12 km, laius kohati üle 5 km ning pindala umbes 40 km². Poolsaarel asub tsaar Peeter I asutatud Paldiski linn, Eesti kõrgeim tuletorn, võimas tuulepark ja piirivalvekordon. Just Pakri poolsaare tipust avaneb võimalus nautida võrratut päikeseloojangut.



Ajalooline Pakri

 

Esimesed jäljed inimtegevusest Pakri poolsaarel pärinevad juba rauaajast. XIII sajandil tekkis poolsaarele rannarootsi asustus (keskuseks praegune Laoküla), XVII sajandil alustasid rootslased sadama ehitamist.
Paldiski linna asutas tsaar Peeter I aastal 1718 Rogerwieki sõjasadama. 1760. aastal ehitati välja väike kaubasadam ning Katariina II nimetas selle Baltijski Portiks, mille järgi saigi Paldiski linn lõpliku nime aastal 1933. Baaside lepingu alusel loovutati see 1939. aastal NSVL-ile mereväebaasiks ja kohalikud elanikud küüditati. Paldiski linnas ja Pakri poolsaarel tegutses kokku üheksa Nõukogude Liidu sõjaväeosa, kus muuhulgas olid tuumalõhkepeadega ballistilised raketid ja allveelaevad. Tippaegadel viibis siin 16000 nõukogude sõdurit ja ohvitseri. Alates 1968. aastast suleti Paldiski linn täielikult seal avatud NSVL-i tuumaallveelaevnike õppekeskuse tõttu ning ümbritseti okastraadiga. Taas sai linna külastada 90. aastate keskpaigast alates, kui lahkus viimane Venemaa sõjalaev.

 

275 trepiastet imeilusa vaateni

 

Sihvakas tuletorn poolsaare tipus on samas kohas vähemalt kolmas. Esimene torn võis näidata valgust juba Rootsi ajal, 17. sajandil.
1724. aastal püstitati Peeter I käsul uus majakas, mille varemed on pangapealsel näha veel praegugi. 1889. aastal valmis aga praegune tuletorn, mis on lausa 16 kordse maja kõrgune – 52,3 m.

 

Eesti kõrgeima tuletorni tippu viib ei vähem ega rohkem kui 275 trepiastet. Tippu ronimine on väärt igat lihasepingutust, sest pärast astmete läbimist avaneb imeline vaade merele, Pakri saartele, tuulepargile ning Paldiskile. Kiikriga vaadates paistab ära Tallinn ja heade ilmaolude puhul isegi Soome rannik. Külastajatele on avatud ülemine rõdu ning tuleruum, kus tänaseni on ruumi all säilinud metallplaat tekstiga F. Farbier&Co, 1888 Paris. Niisiis valmistati tänaseni heas korras metallplatvorm ja muud osad Prantsusmaal.

 

Praegu on see ainus tuletorn, mis on Mandri-Eestis külastajatele avatud ja seda kõike tänu tuletorni rentnikule – MTÜ Paldiski360, kes võttis plaani korrastada ja renoveerida Pakri poolsaare tipp ning tuletorn. MTÜ eesotsas seisab tornivaht Andrus Kuiva, keda võite oma külaskäigu ajal samuti kohata. Haarake siis temal nööbist kinni, sest tal on torni kohta pajatada nii mõnigi huvitav lugu. Andrus aitab korraldada Pakri poolsaarel erinevaid matkasid – andke aga oma soovidest talle teada.

 

Pakri tuletorn on avatud 1. maist 31. septembrini iga päev kell 10–20. 1. oktoobrist 31. aprillini R, L, P 12–19. Teistel aegadel kokkuleppel. Sissepääs on piletiga.

 

 

Kohvik panga serval – Pakri Parun

 

Selle aasta kevadel avas oma uksed külastajatele mõnus perekohvik Pakri Parun, mis asub üsna tuletorni kõrval, vaid mõnikümmend meetrit pankrannikust. See on koht, kuhu minna pärast väsitavat matka või tuletornis käiku jalga puhkama või siis lihtsalt romantilist õhtut veetma.

 

Andrei Pevgonen koos abikaasa Piretiga avastasid Pakri poolsaare lummava ilu siis, kui olid kord läbisõidul. Koos otsustati siia teha üks väike armas söögikoht. Idee kandiski vilja, sest kohvik kogub üha suuremat populaarsust nii kohalike kui ka turistide seas. Ilmselt on hinnas atraktiivne asukoht ja ülimaitsvad toidud, mis valmistatakse kõik kohapeal kvaliteetsest kohalikust toorainest. Tuleviku plaaniks on rajada terviklik kompleks, kuhu kuulub peale toitlustuse ka majutus,  muuseum  Pakri poolsaare ajaloost ja kontsertide korraldamiseks laululava.

 

Oktoobrikuu keskel külastas ka Puhkus Eestis toimetus Pakri poolsaart ja loomulikult ka tuletorni ja kohvikut. Peale huvitavat vestlust tornivaht Andrusega ja tuletorni tippu ronimist, seadsime ka meie sammud kohvikusse.
Menüü oli tõepoolest ahvatlev ja road lausa kutsuvad end maitsma. Meie valikusse osutus sel korral Burgeri eine Pakri Special, mis täidab tühjemagi kõhu. Anguse (veise) lihast valmistatud hõrk kotlet viib lausa keele alla. Meeldiv üllatus oli ka liharoog nimega Flamenko. Seda soovitaks naisterahvastele, kellele käib suure prae söömine üle jõu. Väga eriline magustoit menüüs kannab nime veinine pirn hõrk-liköörikastmes – proovige ka seda ja ta ei kahetse! Suurepärane maitseelamus.
Vaatamata sombusele ilmale oli kohvik saginat täis ja külastajaid jätkus kogu meie seal veedetud aja jooksul.

 

Talvel on kohvik avatud neljapäevast pühapäevani 12–20, suvel iga päev kell 10–22. Kohvikusse mahub 20 inimest, suviti terassile lisaks veel 40 inimest.

 

Pakri Paruni juurde on oodatud kõik poolsare külastajd - romantikud, tormi- ja ajaloohuvilised jne. See on hea peatuspaik, kus mugavasti kohvikulaua taga saab nautida Pakri poolsaare merevaadet ja päikeseloojangut. Kohvik on ka sobiv paik tähtpäeva  tähistamiseks või hoopis pulmapidude pidamiseks.

 

Puhkus Eestis toimetus tänab Pakri Paruni ja Pakri tuletorni tegusaid juhte Andreid ja Andrust toreda ja sisuka päeva eest imeilusal Pakril.

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: