Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Nädalavahetuse puhkuseidee

14.juuni 2012
Valaste juga, foto: RMK

Selleks nädalavahetuseks soovitab Puhkus Eestis Sulle mõnusat lühipuhkust Ida-Virumaal. Tule veendu, et see piiriäärne maakond suudab pakkuda imeliselt mõjuvat elamust.



Kuna õige pea on saabumas jaanipäev ning kõikvõimalikud muud suvised peod ja üritused, oleks ju mõnus võtta paar päeva ning vaikses ja rahulikus looduskeskkonnas, näiteks Ida-Virumaal Sakas, end välja puhata.

 

Ajalooline Saka Mõis pakub majutust erineva maitse ja rahakotiga inimesele. Igaks juhuks broneeri omale koht hotellis, kämpingus, karavaniparklas või telkimisplatsil enne reisi algust.

 

Saka asub Põhja-Eesti pankrannikul, kus Balti klint saavutab oma suurima kõrguse- 55 meetrit üle merepinna. 1200 km pikkune klint ulatub Ölandi saartelt Laadoga järveni. See osa klindist, mis jääb Ida-Virumaa piiridesse, sisaldab vaatemängulisi jugasid - tuntumatest Valaste ja Karjaoru joad. Rannikut palistab tihe ja lopsakas ürgne alusmets.


Et sellest imelisest loodusest osa saada, sea sammud 6-kilomeetrisele Saka-Ontika matkarajale, mis algab mõistagi Sakalt ning lõpeb Valaste joa juures. Osa matkateest kulgeb paepanga aluse ürgmetsariba ja klibuse mereranna piiril. Kohati tõustakse 55m kõrgusele pangajärsakule.

 

Lihtsalt mõnulemiseks sobib suurepäraselt Saka valge liivaga rand.
Sealtsamast kaldast - umbes 20 meetri kõrguselt laskub alusmetsa varjus alla võimas Kivisilla juga. Rauarikas vesi on värvinud joa teekonna tumepruuniks, katkematust piiskadepilvest joa kohal on puutüved saanud sooja ja niiske samblakatte... Juga on vaadeldav nii alt rannast kui ka ülevalt pankkalda pealt.


Kohapealseks vaatamisväärsuseks on loomulikult ka Saka mõis, mis rajati 17. sajandi keskpaiku. Tänaseni säilinud Saka mõisa neorenessanslik peahoone on ehitatud aastail 1862-64.  Mõis on tänu seal pesitsenud piirivalvele suhteliselt hea tervise juures. Kõik trepid ja laed kannavad ning uksed ja aknad on avali avastamaks nõukaaegset militaarhõngu. Kerge vaevaga on äratuntavad eri ruumide otstarbed. Saka külas räägitakse, et mõisas olevat sakste ajal veidikene kummitanud...

 

Mõisa ümbritseb 19. sajandi algusest pärinev liigirikas park.  Osa pargist on tänaseks puhastatud. Mõisapargis saab jalutada ja piknikku pidada, harjutada visbulaskmist, lastele on olemas mänguväljak.


Mõnusat nädalavahetust!

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: