Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Kiviõli mäe alla kerkib hostel

06.juuni 2012
Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Ajalehe Põhjarannik teatel kerkib suusahooaja alguseks Kiviõli seiklusturismi keskuse laskumisnõlvast 50m kaugusele 30-kohaline hostel, mis tulevikus peaks laienema viiehektariseks Mäealuse majutuskeskuseks, kuhu lisaks hostelile tulevad puhkemajad, saunakompleks ja karavaniparkla.



OÜ Valdus hakkab juulikuus rajama Kiviõli seiklusturismi keskuse kõrvale hostelit, mis suudab külalisi vastu võtta samal ajal, kui avatakse seiklusturismi keskuse suusahooaeg. Suvel saab maja püsti, sügisel alustatakse sisetöid ning novembri lõpus on Mäealuse majutuskeskuse esimene osa – hostel – valmis.
Soodne asukoht

 

Mäealuse majutuskeskusest on seiklusturismi keskuse laskumisnõlvani maad 50 meetrit, peatõstuks jääb sadakonna meetri kaugusele. “Asukoht on väga soodne, sisuliselt saab suuskade või lumelauaga otse treppi sõita,” ütles OÜ Valdus juhatuse liige Kaja Kreisman. Hostel tuleb kahekorruseline ning ehitatakse tehases toodetud puitmoodulitest. Erilist tähelepanu on pööratud hoone suurele soojapidavusele ja väikestele ülalpidamiskuludele, hostel saab oma puurkaevu, biopuhasti ja maaküttesüsteemi. Algul kaaluti ka päikeseenergia kasutamist, kuid sellest loobuti.

 

Kokku tuleb hostelisse 30 majutuskohta, põhiliselt kahekohalised toad koos WC ja dušiga, aga ka paar neljakohalist tuba ning üks erivajadustega külastajatele mõeldud tuba, mis on projekteeritud koostöös Ida-Virumaa puuetega inimeste kojaga. Lisaks mahutab maja külaliste puhkeruumi, kööki, aga ka näiteks eraldi ruumi mäesuusavarustuse hoidmiseks ning saabaste ja üleriiete kuivatamiseks.

 

Samal ajal kui terve hulk ärimehi on ostnud Kiviõlis kokku hooneid plaaniga muuta need majutuskohtadeks, eelistas OÜ Valdus uue hoone ehitamist. “Sellel on päris mitu põhjust. Üks neist on asukoht – Kiviõli linnas asuvast majutuskohast tuleks mäele jõudmiseks omada transpordivahendit. Kuna olen ise juba 13 aastat mäesuusatamisega tegelenud, siis tean, kui mugav on mäenõlval asuv majutus,” ütles Kreisman. Tema sõnul lahendab Skandinaavia suurtes suusakeskustes transpordiküsimused suusabuss, Kiviõlis selle käimapanemine ennast aga ära ei tasu. “Hosteli aknast avanev vaade õhtul tuledes säravatele suusanõlvadele maksab ise ka midagi,” lisas ta.

 

Keeruline ettevõtmine

 

Teine oluline põhjus, miks uue hoone rajamine on otstarbekam, on võimalus teha kõike oma plaanide järgi ja saada nii parem tulemus kui vana hoonet renoveerides. “Meil on endal hea näide olemas – viimaste aastakümnete jooksul on Kiviõli linna rajatud vist ainult paar täiesti uut hoonet ja üks nendest on kaubanduskeskus K5. Võrreldes keskuse soojakulusid Kiviõli korterite omadega, on need ligi kolm korda väiksemad,” kinnitas Kreisman, et ehitades saab arvestada, et tulevased kommunaalkulud oleksid võimalikult väikesed.

 

Küll tunnistas ta, et uue hoone rajamine kohta, mille tõmbekeskus pole veel valmis, on keeruline. Maa hosteli rajamiseks muretseti ligi kuus aastat tagasi, projekti hosteli rajamiseks oleks võinud kirjutada juba kolme aasta eest, kui toetussummad oleksid suuremad, kuid kui poleks olnud kohe valmivat seiklusturismi keskust, siis poleks pank ettevõtmist toetanud. Isegi nüüd, kui seiklusturismi keskuse ehitus on täies hoos, on pangad ettevõtmise suhtes skeptilised, kuna keskus veel ei tööta ning pole statistikat külastatavuse kohta. “Aga me ise oleme optimistlikud. Meil on Ida-Virumaal 20aastane äritegemiskogemus, me ei sea endale illusioone ega looda suurt kasumit. Ise ma ütlen, et tegemist on pigem pensionisamba projektiga, kus tuleb valmis olla selleks, et võib tulla aastaid, mis on miinuses, kuid pikas perspektiivis tasub investeering ennast ära,” ütles Kreisman. “Ja keegi peab ju kohaliku elu patrioot ka olema.”

 

Uue hostelihoone rajamine maksab ligikaudu 631 000 eurot, millest kolmandik tuleb toetusena, osa omanike panusena ning ülejäänu pangalaenuna. Hostel on saanud toetust PRIA maapiirkonna majandustegevuse mitmekesistamise meetmest ja Virumaa koostöökogust kokku 156 340 eurot.
Hosteli rajamine on Mäealuse majutuskeskuse esimene etapp. Tulevikus peaksid sellele lisanduma puhkemajad, saunakompleks ja karavanipark.

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: