Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Alatskivi loss avaneb külastajaile kogu hiilguses

23.mai 2012
Alatskivi loss. foto: Erakogu

Peipsiäärse piirkonna arhitektuuripärliks peetav Alatskivi loss on nüüd lõplikult remonditud. Viimased taastatud ruumid avatakse külastajatele 25.mail.

 

Kui varem said ajaloolise ilme tagasi idatiiva esimene ja teine korrus ning välisfassaad, siis hiljem otsustas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus anda Alatskivi vallale raha, et teha korda ka lossi kelder.

Sadakond aastat tagasi, kui Alatskivi loss oli ühe härrastepere koduks, asusid lossi keldris majandusruumid, rääkis lossi perenaine Külli Must. «Siin elasid teenijad, olid köögid ja leivatuba, teenijarahva söögituba ja panipaigad.»

Sellest kevadest on mõisteenijad keldris tagasi, tõsi, vahakujudena. Näha saab kutsarit, kokka ja köögitüdrukut aga ka teisi mõisahoones olulisi rolle täitnud isikuid. Keldri avaras koridoris asub näitus vana Tartumaa mõisatest.

Külalised saavad soovi korral ajaloos tagasi minna, kehastuda kas mõisahärraks või aednikuks, proovides üll nende rõivaid kostüümilaos. Kellele sellest veel vähe, saab rõivis ringi patseerida ja näiteks aednikuna minna lossi roosiaeda rohima.

Avamispäevale 25. mail on huvilised oodatud kell 17-19.

 

Allikas: Postimees

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: