Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Jürikuu Eesti Vabaõhumuuseumis

10.aprill 2012

* Pühapäeval, 8. aprillil tähistab Vabaõhumuuseum lihavõtteid. Kuie kooli perenaine õpetab, kuidas sibulakoorte ja muude looduslike vahenditega lihavõttemune värvida. Peaasi on aga mitte paja alla puhuda, muidu lähevad munad lõhki! Härjapea talu perenaisel on käsil kohvilaua katmine, et pühade puhul pastorihärrat võõrustada. Sepa talu peremees räägib vanadest uskumustest ja kommetest. Sutlepa kabelis algab kell 15.00 jumalateenistus, teenib õpetaja Toomas Paul. Kolu kõrts pakub traditsioonilisi lihavõtteroogasid.

 

* Rahvakalendri tähtpäevaraamatute sarjas on ilmunud järgmine osa - "Lihavõtted".

Ehkki lihavõtted on suur kirikupüha, on sellesse põimunud hulganisti vanu uskumusi ja kombeid. Läbi aegade on olnud tähtis pühade meelelahutuslik pool – kevadel kippusid külanoored toast välja kiigele, lauldi, tantsiti ja tunti elust rõõmu.Raamatuke tuletab meelde nii rahvakombeid kui pühade kiriklikku tausta. Tutvustatakse asjakohaseid mänge, meisterdamist, toiduretsepte ja lauluviise. Koostöös kirjastusega „Grenader“ on samas sarjas varem ilmunud ”Vastlapäev”, ”Jaanipäev” ja ”Jõulud”.

 

* Vabaõhumuuseumi ja kirjastuse EOMap koostöös on äsja trükist saabunud koopiad1930. aastate lihavõttepostkaartidest – retrohõng, romantika ning ajastule omased soojad värvid ning kujundus. Kaardid on müügil muuseumi poes ja raamatukauplustes üle Eesti.

 

* Kuie kooli haridusprogrammid: 2.-5. aprillil „Lihavõtted“. 
Lihavõttepühade kombed on sama mitmekülgsed kui nende pühade nimetusedki. 
16.-20. aprillil „Muuseumitund taluperest“. Kehastume vanaks talupereks ja proovime teha erinevaid talutöid – puid saagida, nuge teritada, võid teha ja palju muud

Programmides osalemiseks on vajalik eelregistreerumine: kuiekool@evm.ee; tel 6549 126.

 

* Maa-arhitektuuri keskuse tegemised aprillis: 14. aprillil toimub Saaremaal Vana Maamaja Päev. 20. aprillil toimub Eesti Vabaõhumuuseumis traditsiooniline tudengikonverents "Vana küla uus elu". 21. aprillil toimub Uue-Uustalus (Vaida, Harjumaa) koolitusseminar „Puithoone biokahjustused: putukate määramine ja tõrje“, juhendajaks muuseumi peakonservaator Marike Laht. 28. ja 29. aprillil toimub vabaõhumuuseumispuitaedade ehitamise ja taastamise meistrikursus, juhendajaks Marike Laht. Info ja eelregistreerumine: aune@evm.ee; tel 523 9397. Vaata ka: http://maaarhitektuur.blogspot.com/

 

* Ilmunud on käsiraamat „Vana maamaja“. Raamat on sündinud koostöös Eesti Vabaõhumuuseumi teadurite ja paarikümne spetsialistiga ning on ainukordne, kuna varem pole Eestis nii põhjalikku maamaja taastamise ja ehitamise käsiraamatut ilmunud. Raamatus on ligi 400 fotot ja joonist, mis aitavad ka algajal ehitajal saada põhjaliku ettevalmistuse maamaja taastamisest ja oma kodu loomisest. Käsiraamat on müügil muuseumi poes.

 

*13.-15. aprillil saab Härjapea talus näha leivategu! Reede pärastlõunal panevad perenaised käärima juuretise ja seavad taigna eelkergituseks valmis. Laupäeva hommikul sõtkutakse tainast. Siis peab tainas leivaastjas veel veidi kerkima ning alles seejärel pannakse leivad ahju küpsema. Et leib maitsev saaks, tuleb seda kasuka all pehmendada. Pühapäeval saab maitsta hääd rukkileiba! Värsket isetehtud rukkileiba saab kaasa osta Kolu kõrtsist.

 

* Näitus Kolu kõrtsi talli all: 6. maini on avatud Eesti Vabaõhumuuseumi peakonservaatori Marike Lahti joonistuste näitus „Paber kannatab kõike“, mis jätkab muuseumi töötajate loomingut tutvustavat näitusesarja. Näitusel on väljas 2011.-2012. valminud värvipliiatsijoonistused.

 

Talvehooajal ootame külastajaid iga päev kella 10st-17ni. Avatud on muuseumi park, käsitööpood, Kolu kõrts, Kuie kool, Härjapea talu, kolmapäeviti ning nädalavahetustel Sepa talu. Olenevalt lumeoludest saab sõita kas saani või hobuvankriga. Piletihinnad: tavapilet 3 eurot, sooduspilet 1,5 eurot, perepilet 6 eurot.

 

Jüripäeval, 23. aprillil, algab muuseumis suvehooaeg! Suvehooajal on muuseum avatud iga päev kell 10-20, talud kell 10-18. Piletihinnad: tavapilet 6 eurot, sooduspilet 3 eurot, perepilet 12 eurot. Jüripäeval sissepääs tasuta.

 

 

Toredate kohtumisteni!

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: