Avalehele Vali keel:

Ettevõtte otsing

Märksõna:
Piirkond:
Valdkond:

Haapsalu Piiskopilinnus

Prindi
Valdkond Arhitektuurilised vaatamisväärsused, Varemed
Asukoht
Lossiplats 1, Haapsalu linn, Läänemaa, 90502
Koordinaadid 58.947498, 23.538610
GPS: 58° 56' 51" N, 23° 32' 19" E
Telefon (+372) 538 53575
Mobiil (+372) 518 4664
E-post linnus@salm.ee
Koduleht http://www.salm.ee
Teenused

Väikese keskaegse riigi, Saare-Lääne piiskopkonna keskuseks rajatud Haapsalu piiskopilinnus on üks paremini säilinud linnuseid Eestis. Linnus rajati 13. sajandil ja see oli kasutuses 17. sajandi lõpuni. Linnuse südameks on pealinnus, kus asusid piiskopi ja tema kaaskonna elu- ja administratiivruumid ning keskaegse väikeriigi peakirik, suursugune toomkirik. Pealinnust ümbritsevad eeslinnuseid, mida piirab seitsme torni ja nelja väravaga keskaegne ringmüür. Linnus jäi varemetesse 17. sajandi lõpus ning oli kuni 19. sajandi keskpaigani Haapsalu linnaelanikele kivimurruks.

 

Tänapäeval asub pealinnuses muuseum, kus 2019. aastal avatakse uus keskaja ajalugu käsitlev tegevusmuuseum-külastuskeskus. Eeslinnustest kujundati juba 19. sajandil park ning vallikraavis on lastele rajatud põnev temaatiline mänguväljak. Haapsalu piiskopilinnusega käivad kaasas mitmed legendist, millest tuntuim on lugu Valgest Daamist. 

 

Toomkiriku lõunaseina külge ehitatud ümmarguse ristimiskabeli aknale ilmub augusti täiskuuöödel naisterahva kuju.
Kuidas ja miks see naine ennast juba sajandeid kabeliaknal ilmutab, räägib legend järgmist:
Keskajal, kui siinmail Saare-Lääne piiskop valitses, pidid kõik toomhärrad kloostri seaduse järgi kasinalt elama ja naistele oli piiskopilinnusesse tulek surmaähvardusel ära keelatud.
Juhtus aga nii, et ühe toomhärra ja Eesti soost tütarlapse vahel puhkes kirglik armastus. Et noored teineteise läheduses igatsesid olla tõi toomhärra tütarlapse poisirõivastes kirikukoori lauljaks.
Kauaks ajaks jäi see saladuseks, aga ühel päeval tuli pettus siiski avalikuks. Piiskopi kohtuotsus oli ränk: toomhärra heideti linnuse vangikongi nälga surema ja tütarlaps müüriti elusalt poolelioleva ristimiskabeli seina.
Õnnetu naise kaeblemine oli kostnud veel mitu päeva kuni ta kustus. Aga naise hing ei saanud rahu ja nii ta käib juba sajandeid oma armastatud meest ristimiskabeli aknal leinamas, armastuse surematust tõestamas.
 

Broneeri või küsi lisainformatsiooni

Nimi *
Telefon
E-post
Broneering või päringu sisu.
Lisage ka inimeste arv ja ajavahemik. *
Selleks, et saaksime Teiega ühendust võtta, lisage telefoni number ja e-posti aadress!

Vaata lisaks

Asukoht: Noarootsi vald, Läänemaa
Asub Noarootsi ja Nõva valdade piiril Peraküla lähedal. Allikajärve äärde viib Perakülast munakivitee, mis rajati enne I Maailmasõda. Järv on looduskaitse all. Järve äärde on välja ehitatud lõkkekohad. Peraküla Allikajärv on mitteavalik veekogu, mi...
Valdkond: Turismiobjektid
Asukoht: Dirhami küla / Derhamn, Noarootsi vald, Läänemaa
Dirhami piirkond oli eestirootslaste kauaaegne asustusala kuni 1944. aastani. Dirhami kala- ja kaubasadam on enamasti talvelgi jäävaba. Dirhamist on võimalik sõita Osmussaarele, mis on klibune 4,69 m2 suurune saar. Saart läbib Balti klint kõrgusega 6 m....
Asukoht: Promenaadi 1, Haapsalu linn, Läänemaa, 90502
Mereäärsele Promenaadile 1898. aastal rajatud puitpitsiline Kuursaal on ainsana Eestis säilinud algkujul ning töötab endiselt suverestoranina. Kuursaalid olid pea kõigis suvituslinnades, kuid Haapsalu oma muudab ainulaadseks see, et ta on ainus a...

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: