Avalehele Vali keel:

Vaatamisväärsused Eestis

Märksõna:
Piirkond:
Valdkond:

Kaugatuma ja Lõo pank

Prindi
Valdkond Looduslikud vaatamisväärsused, Looduslikud vaatamisväärsused
Asukoht
Tehumardi küla, Salme vald, Saaremaa, 93222
Koordinaadid 58.121269, 22.192587
GPS: 58° 7' 17" N, 22° 11' 33" E

Kaunis Sõrve poolsaar on omapärase geoloogilise ehitusega. Aluspõhja reljeefi poolest asuks siin nagu Lääne-Saaremaa kõrgustiku kummuli pööratud jätk. Mandrijää on kunagi suutnud maa sügavavaoliseks künda, siis katta ja matta paksu settekihi alla. Seda üllatavam on poolsaarelt leida esileküündivaid paenukke, mis on jäisele rünnakule suutnud vastu pidada.

Üks neist nukkidest asub poolsaare põhjapoolsema, Salme valla keskosas. See nukk kujutab endast Kaugatuma ja Lõo alvareid, mis mere pool lõpevad kuni 5 m kõrguste paejärsakutega.

Pikim neist, Kaugatuma pank, on jälgitav ligi kahe kilomeetri pikkusel rannalõigul. Siin paikneb ka samanimelise lademe stratotüüpne paljand. Pank on looduskaitse all ja sealt ise vasaraga kivi kopsida ei tohi. Küll võib panka moodustavaid kivimeid uurida järsaku seintel ja pangaalustel paepõrandatel.

Järsaku lõunapoolseim osa kannab Lõo panga nime. Seegi on geoloogide hulgas tuntud. Aga veel palju kuulsam on Lõo alvar, mille erilised taimekooslused on tihedalt seotud pankadepealse paekiviga. Alvaril võib kõikjal leida omapärast jämedateralist helehalli lubjakivi, mis koosneb meriliiliate varrelülidest ja nende osistest. Puuraugud tõendavad, et säärase ilusa ja puhta kivi paksus ulatub kohati 10 meetrini. Kui liiliate varrelülid on purustamata, meenutab kivim lausa sõrmusehoidlat, siit ka rahvapärane nimetus - sõrmuspaas.

Et sõrmuspaas on tekkinud liikuvas madalaveelises rannavööndis, siis võib pikal matkal mööda Kaugatuma panka leida ka ürgsete kivistunud lainevirede jälgi.

Broneeri või küsi lisainformatsiooni

Nimi *
Telefon
E-post
Broneering või päringu sisu.
Lisage ka inimeste arv ja ajavahemik. *
Selleks, et saaksime Teiega ühendust võtta, lisage telefoni number ja e-posti aadress!

Vaata lisaks

Valdkond: Turismiobjektid
Asukoht: Angla küla, Leisi vald, Saaremaa
ANGLA TUULIKUMÄGI, pärandkultuurikeskus (40 km Kuressaarest ja 20 km Kaali kraatritest) Angla külas ootab Sind nelja tee ristis sajandivanune tuulikumägi oma 4 pukktuuliku ja hollandi tuuleveskiga.   Saate näha tuule j...
Asukoht: Kärla alevik, Kärla vald, Saaremaa
Kärla kirik rajati arvatavasti 14. sajandi algul, 1556. a. tulekahjus sai see rängalt kannatada. 1842. - 1843. aastal toimunud põhjaliku ümberehituse käigus sai hoone klassistliku ilme. Kärla kirikus paikneb Eesti kaunimaid renessansspuuskultuuri...
Valdkond: Muuseumid
Asukoht: Lossihoov tn 1, Kuressaare linn, Saaremaa, 93810
Saaremaa Muuseum on Eesti vanimaid (asutatud 1865) ja suurimaid muuseume, mida igal aastal külastab 70–80 tuhat inimest. Maakonnamuuseumina on see üks peamisi Saaremaa kui eripärase looduse, ajaloo ja kultuuriga piirkonna identiteedi säilitajaid ja tuge...

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: