Avalehele Vali keel:

Vaatamisväärsused Eestis

Märksõna:
Piirkond:
Valdkond:

Vana-Antsla mõisakompleks ja park

Prindi
Valdkond Arhitektuurilised vaatamisväärsused, Ajaloolised vaatamisväärsused, Mõisad; Lossid
Asukoht
Võrumaa
Koordinaadid 57.864185, 26.521257
GPS: 57° 51' 51" N, 26° 31' 17" E

Mõisat mainitakse esmakordselt 1405.a., mil Herman Uexküll jagas testamendiga oma varanduse poegade vahel, ühele jäi Pühajärve ja teisele Antsla mõis koos veskiga.

1588.a anti Antsla mõis Võnnu kastellaanile Georg Schenking´ile, kes ehitas mõisast kastelli -s. o. kindluse, millest tänaseks on vähe säilinud.

Rootsi võimu alla minek ei jätnud puudutamata ka Antslat: Gustav Adolf andis mõisa 1625.a kammerjunker Acke Tott´ile. Kui mõisa omanikuks sai saatuse tahtel üks alaealistest Tott`idest, müüdi mõis Dietrich Riegmann`ile, kes 1650. aasta paiku saavutas aadliseisuse ja sai uueks nimeks Löwenstern. Pärast tema surma jaotati mõis kaheks: Vana-Antslaks ja Uue-Antslaks. Vana-Antsla mõisa omanikuks sai leitnant Martin von Löwenstern. Üks Vana-Antsla hilisemaid omanikke Elisabeth von Löwenstern abiellus krahv Bose`ga. 1861. a sügisel sõitis krahv Bose laevaga St. Peterburgist suure tormi ajal Tallinnasse. Krahv palus Jumalat ja lubas pääsemise korral oma lihtrahva elu parandada. Laev jõudnudki õnnelikult Tallinnasse, koju Antslasse jõudes ja naisega nõu pidades jõuti selleni, et ehitati maja arstile ja otsiti Tartu Ülikooli lõpetajate seast sobilik tohter. Tohtrile kindlustati loomad, arstiinventar, vajalik sisustus, tasuta rohud lihtrahvale, vajadusel sõiduhobused.

E. von Löwenstern andis 20 000 hõberubla Vana-Antsla vallale ja hiljem veel 50 000 hõberubla kapitali moodustamiseks, mille protsentidest makstaks edasine vallaarsti palk. Sellest kapitalist toetati ka kohalikku hariduselu ja sealtkandist pärit edasipürgivaid õpilasi.

Paljud lood on seotud häärberi vahetus läheduses kasvavate võimsate tammedega. Rahvasuus on levinud sellised nimed nagu Rootsi kuninga või Kuningapoja tamm. 1601.a. olla ühe Rootsi-Poola sõja ajal siin sündinud hilisema kuninga Karl IX poeg Carl Philipp, kelle sünni auks isa olevatki tamme istutanud.

Broneeri või küsi lisainformatsiooni

Nimi *
Telefon
E-post
Broneering või päringu sisu.
Lisage ka inimeste arv ja ajavahemik. *
Selleks, et saaksime Teiega ühendust võtta, lisage telefoni number ja e-posti aadress!

Vaata lisaks

Valdkond: Turismiobjektid
Asukoht: Haanja küla, Võrumaa, 65101
Suur Munamägi on Batimaade kõrgeim tipp, kõrgus merepinnast 317,6 m. Suure Munamäe vaatetornist avaneb sulle 50 km raadiuses suurepärane vaade Eestimaa loodusele.   Praegune torn on arvult viies, valmis 1939. a ning kõrgus pärast 1969. ...
Valdkond: Muuseumid
Asukoht: Kreutzwaldi 31, Võru linn, Võrumaa, 65609
Dr. Fr. R. Kreutzwaldi elumaja, kus praegu asub muuseum, on ehitatud 1793. a., üheksa aastat pärast Võru linna asutamist ja on seega üks linna esimesi ehitisi. Fr. R. Kreutzwald elas Võrus 44 aastat (1833-1877). Muuseum tutvustab 19. saj suurkuju,...
Asukoht: Luhamaa, Misso vald, Võrumaa
Endistel aegadel avati uusi kogudusi peaasjalikult kiriku keskvalitsuse korraldusel. Luhamaa apostlik-õigeusu kogudus on asutatud rahva soovil. Metropoliit õnnistas uue koguduse asutamist ja kohalikud tegelased asusid agaralt tegutsema. 14.juulil...

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: