Avalehele Vali keel:

Vaatamisväärsused Eestis

Märksõna:
Piirkond:
Valdkond:

Tartu Raekoja plats

Prindi
Valdkond Ajaloolised vaatamisväärsused, Turismiobjektid, Arhitektuurilised vaatamisväärsused
Asukoht
Raekoja plats, Tartu linn, Tartumaa
Koordinaadid 58.380280, 26.723612
GPS: 58° 22' 49" N, 26° 43' 25" E

Tartu Raekoja plats on klassitsitliku hoonestusega trapetsikujuline linna keskväljak. 1998. aastast ehib Raekoja platsi purskkaev suudlevate tudengitega.

 

Sajandeid on Tartu keskuseks olnud raekoja plats, mille ajalugu ulatub tagasi muinasaega. Ilmselt kujunes juba tollal asula peamiseks kauplemiskohaks ala, mis ühendab Toomemäel paiknevat linnust ja Emajõe-äärset sadamat. See traditsioon põlistus sajandeiks. Keskajal ehitati siia linnavõimu keskus - raekoda. Praegune hoone on samal kohal juba kolmas Raekoda

Võrreldes Tartu pika ajalooga, pole linna hoonestus kuigi vana: harva kohtab siin ehitisi, mis on pärit varasemast ajast kui 18. sajandi viimane veerand. Põhjuseks on arvukad sõjad ja tulekahjud. 1775. aasta hiidtulekahjus hävis pea kogu kesklinn. Just pärast seda põlengut hakkas Tartu omandama oma tänapäevast ilmet ja siis ehitati ka praegune raekoda.

Raekoja plats 3: klassitsislik aadlielamu  valmis 18. sajandil lõpul. Üks maja omanikest 19. sajandi lõpul oli krahv E. von Mannteuffel juunior, kelle nime järgi kutsutakse seda maja vahel ka Mannteuffeli majaks. II maailamasõjas tugevasti kannatda saanud maja on taastatud ligilähedasel kujul.

Raekoja plats 16: aadlimaja valmis 1804.a. projektivariandi järgi, mille J. W. Krause oli teinud ülikooli peahoone jaoks. 19. sajani teisel poolel asus selles hoones kaupmehi ühendav Suur Gild. Alates 1925.a. oli majas Eesti Pank, nõukogude ajal tegutses majas kino ja Ed. Vilde nimeline Tartu Rahvateater.

Raekoja plats 20: 19. sajandil neorenessanslikus stiilis ehitatud hoones on läbi aastasaja tegutsenud pangamaja.

Raekoja plats 2:  maamarssal von Ungern-stenbergi aadlimaja ehitati 1798.a., mis aga juba 1802. aastast kuulus ülikoolile. maja on kasutatud ka õppetöö läbiviimiseks.

 

Broneeri või küsi lisainformatsiooni

Nimi *
Telefon
E-post
Broneering või päringu sisu.
Lisage ka inimeste arv ja ajavahemik. *
Selleks, et saaksime Teiega ühendust võtta, lisage telefoni number ja e-posti aadress!

Vaata lisaks

Asukoht: Lossi 10, Alatskivi vald, Tartumaa, 60201
Alatskivi mõisat (saksa k Allatzkiwwi) on esmamainitud 1601. aastal. 1628. aastal kinkis Rootsi kuningas Gustav II Adolf mõisa oma sekretärile Johan Adler Salviusele. Tema läest siirdus mõis 1642. aastal Hans Dettermann Cronmanni omandusse. 1753. aastal...
Valdkond: Turismiobjektid
Asukoht: Saadjärve 20, Äksi alevik, Tartu vald, Tartumaa, 60501
Jääaja Keskus on unikaalne ning omanäoline turismiobjekt  – keskkonnaharidus- ja külastuskeskus, milles on populaarteaduslik jääaja mõtestamine ühendatud meelelahutusega.   Enam kui 2200 ruutmeetrisel ekspositsioonipinnal pakutakse...
Asukoht: Kolkja alevik, Peipsiääre vald, Tartumaa
Väike-Kolkja vanausuliste palvemaja ehitati 1920. aastal varasemate palvemajade asemel (rajatud 18. sajandi alguses). Kanooniliste pildiridadega ikonostaas, vanaaegsed jumalateenistusraamatud vanausuliste lihtsas ja õdusas palvelas.

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: