Avalehele Vali keel:

Vaatamisväärsused Eestis

Märksõna:
Piirkond:
Valdkond:

Kallaste pank

Prindi
Valdkond Looduslikud vaatamisväärsused
Asukoht
Vahtrepa küla, Pühalepa vald, Hiiumaa
Koordinaadid 58.901390, 22.991388
GPS: 58° 54' 5" N, 22° 59' 29" E

Kallaste pangaga on seotud mõned Vanapagana muistendid, näiteks olevat paekalda sees olnud Vanapagana sepikoda. Vanapagan olevat ühel päeval külarahvaga riidu läinud ja Vohilaiule kolinud, enne aga sepikoja sissepääsu suure kiviga tõkestanud.

 

Kallaste pank on ligi 10-ne meetri kõrgune paeastang, mis asub keset Kallaste metsa. Piki paeastangut kulgeb kauni okasmetsa varjus metsatee Vahtrepast Hellamaale ja Kurile. Teel kohtate kohatähist nimetusega "Kallaste pank". Sõidukite jaoks on siin parkimisplats. Väsinud matkaja võib jalgu puhata pingil või murul.
Otse peaastangu all on näha hästi kihistatud detriidilised (väikesteks osadeks lagunenud) lubjakivid. Looduskaitse stendist ida pool leiate ligi 28 meetri pikkuse biohermi (rifi), mis koosneb helehallist mikrokristalsest ja peitkristalsest massiivsest lubjakivist. Mitmel pool on näha biohermi head konkakti lamavate ja külgnevate detriidiliste lubjakividega.
Kallaste panga tähtsust rõhutab veel asjaolu, et siinne bioherm on suurim ja paremini paljunduv rifitaoline moodustis Eestis. Kallaste pangal avanevad parimad võimalused biohermide ehitusega tutvumiseks meie vabariigis. Biohermi nähtava osa paksus ulatub 3,7 meetrini.
Hiiumaa alal tekkisid biohermid korallidest, sammalloomadest ja stromatopooridest. Nii kujunes Kallaste pank mere murutava tegevuse tagajärel.

Kulpad (koopad) esinevad kolmes paekalda lõigus, kõik paekaldalt alla viivast trepist kagus. Neist suurim asub keskmises lõigus: selle laius on 3,2, sügavus 1,5 ja kõrgus 1,3 meetrit.

Pank asub Vohilaiust umbes 1,5 km edelas. Umbes 120–140 aasta vanuse männimetsa tõttu laiule tänapäeval vaadet ei avane.

Broneeri või küsi lisainformatsiooni

Nimi *
Telefon
E-post
Broneering või päringu sisu.
Lisage ka inimeste arv ja ajavahemik. *
Selleks, et saaksime Teiega ühendust võtta, lisage telefoni number ja e-posti aadress!

Vaata lisaks

Asukoht: Kassari küla, Käina vald, Hiiumaa
Kassari on suuruselt viies saar Eestis, mille pindala on 19,3 km². Kassari randa uhuvad Jausa, Käina, Vaemla, Kassari ja Õunaku lahe veed, kus on 40 laidu, karet ja rahu. Kassari vabanes mere alt 3000 aastat tagasi ja saare kõrgeim koht on 15 mee...
Asukoht: Hiiumaa
Kõpu tuletorn ehitati 67 meetri kõrgusele üle merepinna Hiiumaa kõrgeimasse punkti.   Kõpu tuletorn asub Kõpu poolsaare keskosas ja on kogu Hiiumaa sümboliks. Kõrgus maapinnast  36 m, merepinnast 102,6 meetri kõrgusel, millest kõrg...
Asukoht: Leigri küla, Kõrgessaare vald, Hiiumaa
Aruselja talu õuel asub üks Hiiumaa vanemaid  tuulikuid (1761).   Klassikalise puitkonstruktsiooniga pukktuuliku tüüp. Maakividest laotud sideaineta veskijalg. Laudkatusega tuuliku kere katab püstlaudis. Omapäraste proportsioonideg...

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: