Avalehele Vali keel:

Turismiettevõtted

Märksõna:
Piirkond:
Valdkond:

Jõgeva vald

Prindi
Valdkond Vaba aeg
Asukoht
Suur 5, Jõgeva linn, Jõgevamaa, 48306
Koordinaadid 58.746037, 26.396978
GPS: 58° 44' 46" N, 26° 23' 49" E
Telefon (+372) 776 6500
E-post info@jogeva.ee
Koduleht http://jõgeva.ee

Jõgeva valla, Jõgeva linna, Palamuse valla ja Torma valla ühinemise teel moodustus uus haldusüksus Jõgeva vald 24. oktoobril 2017. Lisaks neljale omavalitsusele kuuluvad ühise Jõgeva valla koosseisu ka Pajusi valla Kaave küla ja Puurmani valla Jõune, Härjanurme, Pööra ja Saduküla külad. Endise Torma valla Võtikvere küla läks Mustvee vallale.

Uue valla volikogu ja valitsus asuvad Jõgeva linnas ning teenuskeskused painkevad Palamuse ja Torma alevikus. Ühinenud omavalitsuse rahvaarv on üle 14 000 ning territoorium üle 1000 km².

Jõgeva vald on kultuuri- ja ajalooliselt rikkalik piirkondi, pakkudes põnevat avastamisainet ja vaatamisväärsusi turistidele, puhkajatele, ajaloo- ja loodushuvilistele. Vallale on iseloomulik kaunis Vooremaa maastik, mida läbib Pedja jõgi, puutumatu loodusega Endla looduskaitseala, Põhjasõjaaegsed Laiuse lossivaremed, Siimusti keraamikatehas, Kuremaa loss ning Jõgeva mõisas asuv Eesti Taimekasvatuse Instituut.

Jõgeva vallas on rikkalik kultuurielu: naiste tantsupidu, Betti Alveri luulepäevad, Alo Mattiiseni muusikapäevad, küüslaugufestival, talvefestival, jõulurahu väljakuulutamine, Suur Paunvere väljanäitus, Jõgevatreff – need on vaid osa paljudest ettevõtmistest, mis Jõgeva valla elu aastaringselt saadavad.
Jõgeva vallast on pärit mitmed Eesti avaliku elu tegelased, kellel oluline koht kultuuriloos: Laiuse kirikuõpetaja ja endine EELK piiskop Johan Kõpp, Eesti riigi üks loojatest Jaan Poska, näitekirjanik Hugo Raudsepp, riigiteaduse professor Karl Aun, põllumajandusteadlased Mihkel Pill ja Julius Aamisepp, keele- ja kirjandusteadlane Eeva Niinivaara. Jõgeva valla keskust – Jõgeva linna tuntakse eelkõige külmalinna, aga ka Alo Mattiiseni, Betti Alveri ja paljude teiste silmapaistvate kultuuriinimeste sünnipaigana.

Palamuse kihelkond on üks vanemaid Eestis. Arheoloogilised leiud annavad piirkonnas tunnistust väga vanast asustusest. Rahvakirjanik Oskar Lutsu Paunvere nime all kuulsaks kirjutatud Palamuset mainiti esmakordselt 1234. aastal. Püha Bartholomeuse kirik, O. Lutsu kihelkonnakoolimuuseum, pastoraadihoone, apteek, vesiveski ja iidne kirikupark kuuluvad ühtsesse kultuurikompleksi. Igal aastal võtab Suur Palamuse väljanäitus vastu tuhandeid külastajaid. Luua küla mõisaansambel – 1730. aastal ehitatud häärber, "piparkoogimajaks" nimetatud aednikumaja ning park on üks paremini säilinud barokkstiili näiteid. Pargis kasvab paarsada puu- ja põõsaliiki. Metsandust on õpetatud Luual 1948. aastast.

Torma on oma ajaloolise pärandiga olnud läbi sajandite üks rikkama vaimuelu ja kultuuritaustaga piirkondi kogu Eestis. Kunagist Torma kihelkonda läbis Riia-Peterburi maantee, mille mõju ümbruskonna elu edendamisel oli märkimisväärne. Torma ja selle lähiümbrus sai juba ammustest aegadest elu- ja töökohaks oma aja kohta edumeelse mõttelaadiga haritlastele ja ühiskonnategelastele, kes andsid oma panuse Eesti rahva mitmekülgseks arenguks. Mitmed omal alal silmapaistvad inimesed on esimesed sammud hariduspõllul astunud Tormas – oma sünnikohas.
Torma on jätnud tugeva jälje nii eesti keele ja kirjanduse, pedagoogika, ajakirjanduse, põllumajanduse, muusika, meditsiini, teatrikunsti, kujutava kunsti ning teadus- ja kunstivaldkondade arengusse. Siit on võrsunud mitmedki vaimuvärskendavad ideed ja tuntud suurkujud: Johann Georg Eisen (1717–1779) feodalismi kriitik, Georg Julius Schultz Bertram (1808–1875) rahvuseepose idee algataja, Adam Jakobson (1817–1857) Torma puhkpillimuusika isa, Carl Robert Jakobson (1841–1882) rahva valgustaja ja põllumees, Jakob Pärn (1843–1916) kirja- ja koolimees, Eduard Magnus Jakobson (1847–1903) raamatute illustreerimise kunsti looja, Leopold Hansen (1879–1964) nimekas näitleja ja lavastaja, Paul Ariste (1905–1990) õpetlane ja soome-ugri keelte uurija, Valdo Pant (1928–1976) tunnustatud teleajakirjanik.

Broneeri või küsi lisainformatsiooni

Nimi *
Telefon
E-post
Broneering või päringu sisu.
Lisage ka inimeste arv ja ajavahemik. *
Selleks, et saaksime Teiega ühendust võtta, lisage telefoni number ja e-posti aadress!

Vaata lisaks

Valdkond: Vaba aeg
Asukoht: Mällikvere küla, Põltsamaa vald, Jõgevamaa, 48014
Eesti Roos OÜ (endine nimi Joosti Aiand) on 1996.a. loodud väikeettevõte, mille põhitegevusalaks on roosiistikute ning lõikerooside kasvatamine ja müük. Meie kaubamärgks on Põltsamaa Roosiaed.   Kas teadsid, et meil Eestis on...
Valdkond: Vaba aeg
Asukoht: J.Kuperjanovi 1, Põltsamaa linn, Jõgevamaa, 48105
Põltsamaa linna kultuuri- ja huvitöö keskuseks on aastaid olnud Põltsamaa Kultuurikeskus. Praeguse Põltsamaa Kultuurikeskuse ehitust Miku tänavale(hilisem Suur-Oktoobri ja praeguse Kuperjanovi) alustati 1957 a. üleliidulise agro-zoo-propagandahoone tüüp...
Valdkond: Vaba aeg
Asukoht: Kääpa küla, Mustvee vald, Jõgevamaa, 49323
SA haldusesse kuuluvad Kalevipoja muuseum, Saare rahvamaja, Saare raamatukogu koos infotoaga ja Kalevipoja varakamber. Kalevipoja Koda on oma loomisest alates süstemaatiliselt tegelenud Kääpa külas Kalevipoja-teemaliste turismiatraktsioonide väljaarenda...

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: