Avalehele Vali keel:

Maakonnad Eestis

Prindi

Pärnumaa

07.juuli 2011
Pärnu rannapromenaad

Pärnumaa on suurima pindalaga maakond Eestis. Maakonna territooriumile jääb 177 saart ja laidu, millest suuremad on Kihnu ning Manilaid.
Kihnu saarel on neli küla: Lemsi, Linaküla, Rootsiküla ja Sääre. Lemsis asub sadam, mille kaudu käib navigatsiooniajal peamine mandri ja saare vaheline laevaühendus. Linakülas asuvad haigla, kool, koduloomuuseum, kirik ning uus kultuurimaja, mille seinte vahel tegutsevad ka raamatukogu ja vallavolikogu. Rootsiküla peamised vaatamisväärsused on Kihnu Jõnni mälestuskivi, ilmajaam ja majakas. Kihnu saarel asub ka lennujaam.

Manilaiu ja Kihnu elanikud on suutnud Pärnu maakonna alla kuuludes säilitada oma ainulaadsed kultuuritavad. Kihnu naised kannavad seniajani ka igapäevaelus erksaid rahvariideseelikuid. Mehed aga on tänini truuks jäänud oma traditsioonilisele elatusvahendile kalapüügile.
Pärnu jõgi, mis on pikkuselt Eesti teine jõgi (144 km), voolab läbi terve maakonna, suubudes Pärnu lahte.
Pärnumaa on eesti luuletaja Lydia Koidula ja rahvusliku liikumise juhi Carl Robert Jakobsoni kodukant. Koidula sündis Vändras ja Jakobson Kurgjal.
Kindlasti väärivad külastamist maakonna ajaloolised väikelinnad Sindi ja Kilingi-Nõmme.
Seikluse-, looduse- ja kultuurihuvilisele külalisele võimaldavad põnevat avastamist ja tegevusi Valgeranna Seikluspark, Soomaa Rahvuspark, mis on tuntud suurte üleujutuste ning oma “viienda aastaaja” poolest, Rannametsa-Tolkuse
matkarada, Lavassaare Raudteemuuseum ja kaunilt renoveeritud ning värvika ajalooga Tõstamaa mõis. Põnevat elamust pakub ka Audru vallas asuv Tamme talu, mille perenaine korraldab huvilistele jalutuskäike Ürdiaias koos hõrgu
ürditee ja -pirukaga.


Pärnumaal juba on, mida vaadata!

 


Vaatamisväärsused:

1. Kihnu saar on oma meretaguste külalislahkete elanikega ühtaegu kodune ja samas eksootiline. See on saar, kus rahvarõivaid kantakse iga päev ja kus au sees on vanaemade käsitööoskused.
www.kihnu.ee.

2. Tõstamaa mõisahoones töötab kool. Ekskursioonile tulles saavad huvilised tutvuda siinse mõisa ajalooga.
Tel: +372 5346 8635

3. Kurgja talurahvamuuseum. Maavaldus, millel muuseum asub, kuulus kunagi eesti rahvusliku ärkamisaja tegelasele Carl Robert Jakobsonile. Paljud hooned on säilinud oma algsel kujul või taastatud jooniste järgi. Siin tehakse kõiki põllutöid samamoodi nagu üle saja aasta tagasi. Peahoones saab vaadata näitust Jakobsoni elust ja tegevusest.
Tel: +372 445 8171, www.kurgja.ee.

4. Tori mõisa on esimest korda mainitud 1528. aastal. XIX sajandi alguses aretati mõisas, mis oli renditud Liivimaa rüütelkonnale, meriino lambaid ja tõuveiseid. Aastal 1854 hakkas Liivimaa rüütelkond, kes oli mures kohalikku tõugu hobuste väljasuremise pärast, siin oma põhitegevusena tõuhobuseid aretama. Tori tõugu hobuseid kasvatatakse siin ka praegu. Peale mõisahoone on säilinud vana ait ja viinaköök, taastatud on kõrtsihoone.
Tel: +372 503 1892, www.torihobune.ee.

5. Tolkuse raba. 2,2 kilomeetri pikkune, osaliselt laudteega kaetud õpperada teeb ringi Tolkuse rabas, kulgedes läbi männimetsa ja viies siinse suurima rabajärveni. Eesti kõrgeima, rajale jääva Tornimäe liivaluite harjale on ehitatud 18 meetri kõrgune vaatetorn (50 meetrit üle merepinna), kust võib hea ilmaga näha Kihnu saart.

6. Lavassaare raudteemuuseum loodi selleks, et säilitada ja tutvustada tänapäeva inimestele aastatel 1896–1975 tegutsenud kitsarööpmelise raudtee ajalugu ning sõja ajal ja tööstuslikult kasutusel olnud raudteid. Igal laupäeval näidatakse selleks kohandatud raudtee osas töökorras eksponaate.
Tel: +372 441 1287; +372 527 2584, www.museumrailway.ee.

7. Soomaa rahvuspark hõlmab 7092 hektarit rabasid, madalsoid, põlislaasi ning Tori, Vändra ja Paikuse valla jõgesid. Jalgsi- ja kanuumatkad annavad suurepärase võimaluse imetleda puutumata loodust. Siinsed paigad, mis igal kevadel suurvee alla jäävad, on ainulaadsed kogu Põhja-Euroopas.
Tel: +372 526 1924.


Huvitavaid fakte

  • Pärnus (endisaegne Pernova) elas Ibrahim Hannibal, kes oli Peeter Esimese mõttekaaslane ja Puškini vaarisa. Hannibali elust Pärnus on kirjutanud poeemi vene poeet David Samoilov, kes ise elas samuti pikka aega siinses kuurortlinnas.Samoilov on maetud Pärnu Metsakalmistule.
  • Kui teised eestlased toovad jõuludeks tuppa kuuse, siis kihnlased toovad tuppa männi. Männi sellepärast, et Kihnus on kuuski vähe ja mänd seisab toas palju kauem ilusana kui kuusk.


Pärnu Külastuskeskus: Uus tn. 4, Pärnu. Tel: +372 447 3000.

Pealinn: Pärnu
Linnad: Pärnu, Sindi, Kilingi-Nõmme
Pindala: 4807 km²
Rahvaarv: 88 327

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: