Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Kas teadsid? Huvitavat jõulupühade kohta

21.detsember 2016

Kohe-kohe ongi oodatud jõulupühad ukse ees. Inimesed sagivad ringi, teevad kingitusi ja valmistavad ette rikkalikku jõululauda.

Kõige rohkem on ärevil muidugi lapsed, nad ei jõua algavat nädalavahetust kuidagi ära oodata – just see ootus ongi kõige raskem ülesanne.

Teeme jõuluootuse veidi lõbusamaks ja uurime, milliseid huvitavaid fakte aasta rõõmurohkeima päeva kohta leiame. 



Kas oled kunagi kuulnud, et …

 

… jõuluvanal on habe olnud kõigest 150 aastat? Teda kujutas habemega esimest korda Saksa-Ameerika karikaturist Thomas Mast ja pärast seda jäigi kujutluspilt habemega jõuluvanast meie jaoks harjumuspäraseks.
 

… lätlased käivad vahetult enne jõulupühi maskiga „santi jooksmas“? Jah, just nõndasamuti nagu meil joostakse mardi- ja kadrisanti.
 

… Islandi lastel käivad päkapikkude asemel jõulutrollid? Islandi lapsed panevad oma magamistoa aknale 13 päeva enne jõule igal õhtul kinga. Igal õhtul külastab neid üks jõulutroll, kes jätab neile maiustusi, kingitusi või näiteks ka mädaneva kartuli – oleneb sellest, kuidas laps päeva jooksul end üleval pidanud on. Igal trollil on oma kindel isikupära.
 

… jõulukuusk ja selle ehtimise komme sai alguse Saksamaalt? Jõulukuuse päritolu kohta on olemas ka dokumentaalselt kinnitatud andmed. Nii näiteks on säilinud ürikud, mis kinnitavad, et ehitud metsailudus ilmus avalikkuse ette vahetult enne jõule 1597. aastal Saksamaal Brehmeni linnas.
 

… et on olemas väga populaarne jõululaul, milles kordagi jõule ei mainita? Selleks on – Dean Martin – Let it Snow! Loos ei mainita kordagi jõuluvana, jõule ega midagi, mis oleks konkreetselt jõuludega seotud. Ometi tekitab pala ehtsa jõulutunde ja seda peetakse tõeliseks jõululauluks. Eks me kõik ju soovime, et jõulupühade ajal sajaks palju valget lund. Kahjuks ei tee ilmataat meiega viimastel aastatel üldse koostööd.
 

…, et USA-s külastab peresid Santa Claus, Hispaanias Papa Pasquale, Tšehhis Mikulaš ja Prantsusmaal Pierre Noël.
 

… Jaapanis tuuakse jõuludeks tuppa hoopis kirsipuu ja ehitakse siidipaberist valmistatud punaste viljadega.

 

 

Soovime Sulle rõõmurikkaid jõulupühi!


 

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: