Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Nädalavahetuse puhkuseidee – muinastulede öö ja suve ärasaatmine!

25.august 2016

Märkamatult on kätte jõudmas augusti lõpp, mis on kindlasti natukene kurvastav, sest suvekuud saavadki taas läbi. Kuid miks mitte võtta eesootaval nädalavahetusel lihtsalt aeg maha ja meenutada, mida toredat sel suvel tehtud sai ja ehk isegi mõelda välja paar põnevat plaani juba järgmiseks suveks.



Suvemeenutustega sobib väga hästi kokku augustikuu viimase laupäeval (27. augustil kell 20:30) toimuv muinastulede öö, mis tähendab, et Läänemere ääres süüdatakse lõkked – pühad tuled.


Merekultuuriaasta 2016 tunnuslause on “Näoga mere poole”! Muinastulede öö on kutsunud rahvast mere äärde juba aastaid ja nõnda ongi oldud näoga mere poole, tuletamaks meelde, et oleme mererahvas.
Mine kindlasti koos sõprade või perega laupäeval päikeseloojangu ajal randa, sest just siis süüdatakse randades lõkked, et tähistada muinastulede ööd. Sarnaselt varasemate aastatega oodatakse kõiki õhtuhämaruses mere äärde, et olla ühisosaks naaberriikidega Läänemere randadel loodavas tuledeketis.

Vanasti süüdati randades lõkked sõnumite edastamiseks või selleks, et näidata merelolijatele teed kodusadamasse. Nüüd süüdatakse tuled Läänemere-äärsete rahvaste ühtsuse teadvustamiseks.  Kaasaegsete lõkete süütamise suvelõpuüritusel loome mööda randa ühiselt lõkete keti ja koos mere ääres üritust tähistades edastame eelkõige positiivseid mõtteid ja sõnumeid. Anname lõket süüdates märku, et hoolime oma ühisest Läänemerest.
Muinastulede öö lõkete süütamise traditsioon sai ühel ajal alguse Eestis ja Soomes rohkem kui 20 aastat tagasi. Alates 2009. aastast on veebikaardile www.muinastuled.ee kantud üle 3500 lõkkekoha ja sündmusega on sellest ajast alates ühinenud kokku üle saja tuhande inimese Eestis ja naaberriikides.
Kui Sul on võimalus, süüta ka enda lõke, et teistele endast märku anda. Tule ise, kutsu lähedased ja sõbrad kaasa, kutsu naabrid ja terve küla. Või minge lihtsalt mere äärde, uskuge see on võimas tunne, kui näete rannikul rohkesti tulesid süttimas!


Mitmes Eesti rannas on toimumas kontserdid!


Vaadake põhjalikku infot ja toimuvaid üritusi lehelt: www.muinastuled.ee

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: