Avalehele Vali keel:

Sündmused

Prindi

Tänavune aasta on Eestis pühendatud lastele ja noortele

25.mai 2017
foto: Ants Liigus

2017. aasta on Eestis laste- ja noorte kultuuriaasta, mille tagamõte on innustada lapsi ja noori kultuurist osa saama ning olema ka ise loomingulised. Kultuuriaasta tunnuslause on "Mina ka!" ning teema-aasta seob kultuuri eri valdkondi ning sisaldab rohkesti ettevõtmisi Eesti väikestele ja suurtele. Laste ja noorte kultuuriaasta on ellu kutsunud Kultuuriministeerium ja selle läbiviimist koordineerib Eesti Lastekirjanduse Keskus.



Uurisin lähemalt, mida lastele ja noortele pühendatud teema-aasta täpsemalt endast kujutab ning milliseid üritusi kaasa toob. Kultuuriaastat tutvustas põhjalikumalt projektijuht Marju Kask.

 

Iga laps vajab elamusi
Miks on kultuuriaasta suunatud seekord just lastele ja noortele? „Lapsed ja noored on meie tulevik. Seetõttu soovime Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva eel pöörata tähelepanu just neile ärksatele hingedele, mõtlejatele, loojatele, kelle kätes on tuleviku-Eesti,“ kirjeldab Marju Kask. Tema sõnul lähtutakse ideest, et samamoodi nagu iga laps vajab kodu, armastavat peret ja head toitu, vajab ta ka elamusi. Neid elamusi võib pakkuda nii isetegemine – pildi joonistamine, luuletuse kirjutamine, laulmine, pillimäng, tants – kui ka teiste tehtu kogemine ja sellest saadud emotsioonid.
„Lapsepõlv on parim aeg, mil kokku puutuda kõikvõimaliku kultuuriga, sest siis on aega ja indu ääri-veeri tundma õppida muusikat, kunsti, kirjandust või mida tahes muud ala. Sellest omakorda võib sündida midagi suurt,“ arvab projektijuht ja lisab, et kindlasti õpetab ise kaasa löömine kultuuri armastama ja innustab ühel või teisel moel olema loominguline ka siis, kui väikestest on saanud juba suured.

 

Andekaid lapsi on meil palju
On tähtis, et lapsi ja noori väärtustataks kui kultuuriloojaid ja kultuuripublikut ning just see on meie kultuuriaasta peamine eesmärk. „Üle Eesti tegutseb tuhandeid andekaid lapsi, kes juba praegu teevad suuri asju, mõelgem kasvõi “Laulukarussellile” või “Koolitantsule” – need on suurepärase kvaliteedi ja pika ajalooga laulu- ja tantsuvõistlused. Neil osalevate laste üle tasub meil kõigil uhkust tunda!“ rõõmustab Kask.
Laste ja noortega, meie sirguvate loojate ja publikuga, on väga oluline rääkida väärtustest, mitmekesisusest, järjepidevusest ja vastutusest. Ja mitte ainult rääkida – tähtis on ühiselt luua ja tegutseda.

 

50 idee konkurss
Kultuuriaasta fookuses on lastele ja noortele mõeldud kultuurisündmused üle Eesti, mida tihti teevad noored ise. „Selliseid üritusi toetame omalt poolt suure rõõmuga,“ sõnab Kask.
Näiteks oli aasta alguses avatud laste ja noorte kultuuriaasta ideekonkurss nimega „50 ideed“, mille eesmärk oli erinevate algatuste ja sündmuste kaudu muuta laste ja noorte kultuurielu veelgi sisukamaks ning põnevamaks. Ideekonkursil said osaleda kõik – sealhulgas pered, sõpruskonnad, kogukonnad, asutused – ning tähtsaimad olid projektid, kus lapsed ja noored on idee autorid või kaasautorid ning osalevad ka projekti elluviimises.
„Võistlusele esitati suurepäraseid ideid, noored korraldavad moepäevi, omaloominguvõistlusi, kontserte, tantsupidusid, arheoloogiakursusi – ürituste spekter on väga lai. On näha, et noored on hingega asja juures ning seda koostegemise lusti soovimegi innustada!“ räägib Marju Kask.

 

Lapsemeelne tunnuslause "Mina ka
Paljudele seostub teema-aasta tunnuslause “Mina ka!” esmalt ühe armsa Eesti lastelauluga, kus laps tahab kõike kaasa teha. “Mina ka!” on mõnes mõttes meeldetuletus, et ärge jätke lapsi kõrvale, vaid kuulakem ja märgakem neid. „Laps loeb ka. Laps tahab ka. Laps oskab ka. Laskem neil siis teha ja olla, võtkem nad kaasa, näidakem neile,“ räägib projektijuht.
Laste ja noorte kultuuriaastal on ka toredad tegelaskujud, keda nimetatakse minakateks. Need on värvilised, elavad ja muutuvad, just nagu lapsed isegi. Minakad käivad lastega koos läbi kogu kultuuriaasta, neid võib kohata üle Eesti ning neid saab igaüks oma käe järgi veelgi värvilisemaks ja vahvamaks kujundada.

 

 

Aasta tähtsündmused
Eesti üks selle aasta olulisim sündmus on XII noorte laulu- ja tantsupidu „Mina jään“ (30.06-02.07.2017), mis toob kokku kümneid tuhandeid lapsi ja noori üle maa ning milleks valmistumine on pikk ja põhjalik töö. „Tänavune pidu on eriline sellepärast, et esimest korda on kõik peolised sündinud vabas Eestis, mis on omamoodi märgilise tähendusega,“ kinnitab Marju. Need on noored, kelle väärtushinnangud ja teod alles hakkavad kujundama Eesti riigi ja rahva teed.
Noorte laulu- ja tantsupidu on viie aasta tagant toimuv üritus, mis kätkeb laulupeo kontserte ja tantsupeo etendusi. Ürituse põhiesinejad on koolinoored. „Laulu- ja tantsupidu on kõige suurema ja mitmekesisema publikuga kultuuri- ja rahvaüritus Eestis, mis kõnetab ühtviisi kõiki põlvkondi. Kui peole on minemas oma pere laps, siis elavad talle kaasa nii väike õde kui vanaisa,“ ütleb projektijuht.
Teema-aasta eestvedamisel toimub esmakordselt suvine Laste Vabariigi elamustuur (pühendatud Eesti 100. sünnipäevale), kus veoautotäis põnevaid tegelasi ning lastekultuuri teevad koos tiiru üle kogu Eestimaa. Suve jooksul sõidetakse läbi kõik 15 maakonda, lapsed saavad nautida vabaõhuetendust, osaleda töötubades ja labürint-mängualal ning neile antakse Laste Vabariigi pass, mis kindlustab aasta lõpuni sissepääsu paljudesse muuseumitesse ja elamuskeskustesse. „Ent säravaid sündmusi toimub üle Eesti veel sadu. Tuleb need õiged üles leida ja kohale minna,“ kinnitab projektijuht Marju.

 

Ootame külalisi ka naaberriigist!
Eesti on Soomest kõigest paaritunnise laevasõidu kaugusel. Kuna lapsed ja noored on sel aastal Eestis erilise tähelepanu all, siis miks mitte võtta plaani üks mõnus kultuurne perepuhkus just Eestis? Kindlasti leiab siit toredaid tegemisi nii suurtele kui väikestele. Laste ja noorte kultuuriaasta kodulehel minaka.ee on kultuurikalender, kus kõik üritused täpselt kirjas (kodulehekülge saab lugeda ka inglise keeles).

 

Kati Aasov

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: