Avalehele Vali keel:

Artiklid

Prindi

Teistmoodi suvetuur Pärnumaale – „Täie auruga minevikku!“

03.juuni 2019
Eesti Muuseumraudtee

EESTI MUUSEUMRAUDTEE
Pärnust 17 km loodes rabade keskel Lavassaare asulas asub Eesti Muuseumraudtee, kus on võimalus teha vahva sissevaade Eesti kitsarööpmelise raudtee pea saja-aastasesse ajalukku. Sel aastal on muuseum suvekuudel avatud iga päev.


„Välismaa turistid leiavad meie juurde tee nii jalgrataste, autode, suurte reisibusside kui matkakottidega jalgsi. Aga paljud eestimaalased ei ole meie muuseumist sageli kuulnudki. Aeg on seda muuta. Tulge meile suvel Pärnumaale külla!“ ütlevad muuseumi töötajad.



Kitsarööpmelised raudteed on oma eksisteerimise aja jooksul mõjutanud oluliselt meie majandust ja ühiskondlikku elu. Iseäranis avalikuks kasutamiseks mõeldud raudteed ei ole mitte ainult tööstus- ja tehnikapärand, vaid mõjutanud ka meie keskkonda ja kultuuri läbi aastakümnete vaid Eestile ainuomasel moel.

Muuseum asub kunagisel turbatööstuse alal. Lavassaare ja Tootsi turbarabasid ühendav raudteed kasutati turba veoks Lavassaarest Tootsi tootmiskeskusesse ja aastani 2008. oli just see viimane avalikult ligipääsetav kitsarööpmeline raudtee Eestis.
 

EKSPONAADID
Muuseumi välinäituse unikaalseim hitt on Teise maailmasõja aegne Saksa väliraudtee auruvedur. Interaktiivsete eksponaatidega harjunud nooremate põlvkondade lemmik on muidugi töötav auruvedur, mis seisab 1924. aastal ehitatud depoos, mis on riiklik mälestis. Märkimist väärib ka Eesti Vabariigi aegne reisivagun aastast 1939.

Kokku on muuseumi fondis üle 80 ühiku erinevat veeremit, sealhulgas viis auruvedurit ning rida tehnilisi seadmeid. Enamusega neist saab ka tutvuda ja isegi käe külge panna! Peaaegu täies mahus on muuseumis esindatud ka Nõukogude ajastu veerem.

Muuseumis sees väärivad tähelepanu raudtee jalgratas, käsi-tuletõrjeprits, sauaparaadid, tööriistad, mundrid. Ka vanad fotod ja dokumendid annavad mineviku kogemisele palju juurde. Muuseumraudtee on ainus sedavõrd suurt ja rikkalikku veeremi, tehniliste seadmete, esemete, fotode/dokumentide kollektsiooni omav mäluasutus Eestis.
 

ÜRITUSED 2019

Aurupäevad juunis, juulis ja augustis
15.-16.06. Aurupäevad
13.-14.07. Aurupäevad
03.-04.08. Aurupäevad (Raudteelaste päev) 

Tulge ja veetke üks tore ja huvitav nostalgiapäev meiega!
Aurupäeval saab sõita aururongi ja dresiiniga ja toimub palju muud huvitavat.
 

MIDA VEEL ÜMBRUSKONNAS ETTE VÕTTA?
 

Jalgsimatk Lavassaare järve äärde
Lavassaare järv on madal rabajärv, mille juurde on just paras jalgsimatka tee. Kes tahab, võtab matkale kaasa piknikukorvi, kes harrastab kalapüüki, võib võtta ka õnge.  Järves olevat ahvenat, haugi ja särge, võib olla isegi vingerjat. 
 

Tamme talu ürdiaed - maitsete ja lõhnade lummav maailm
Tamme talu ürdiaias kasvab põnevaid taimi igast maailma nurgast. Lisaks veel põnevaid või unustatud köögivilju ja söögikõlbulikke ilutaimi. Talus  suure armastuse ja hoolega kasvatatud ürtidest, marjadest ja köögiviljadest valmivad maitsvad ja tervislikud tooted kohapealses talutootmises.

Mitmekülgsest  toodete valikust leiab oma lemmikmaitse nii teravalt tuliste kui leebelt magusate maitsete austaja. Hooajal on avatud ka hubane aiakohvik ja maitsetest tulvil talupood. Jalutuskäigu juurde pakutakse hõrk-eksootilise maitsega ürditeed, mille juurde võid lisaks tellida ka just ainult sinu jaoks perenaise küpsetatud ürdipirukat. Ka meeldima hakanud maitse, lõhna- ja ravimtaimede istikuid saab ka müügiplatsilt kaasa osta. Teenusele on omistatud EHE kvaliteedimärgis. Tamme Aiandustalu aadress on: Tamme, Malda küla, Pärnu linn, Pärnumaa.
 

Romantiline Rannatee – 250 km poeesiat
Romantiline Rannatee on ainulaadne turismipiirkond, mis kulgeb mööda 250 km pikkust rannajoont ümber Pärnu Lahe – Varbla kadakate vahelt Eesti-Läti riigipiirini Iklas. Rannatee põikab ka erilise hõnguga Kihnu saarele ning salapärasesse, sügavate metsade ja soodega sisemaale. Siin leiab teadlik ja tähelepanelik silm märke Läänemere unustatud rannajoonest.

Romantilise Rannatee koduleht rannatee.ee on täis inspiratsiooni, kuhu suvetuuri käigus veel minna ning milliseid üritusi toimub piirkonnas 2019. aasta suvel.  Samuti on lehel toodud kümneid ja kümneid toitlustusvõimalusi ning rikkalik valik majutuskohti Rannatee igal lõigul.


Eesti Muuseumraudtee Lavassaares

museumrailway.ee
 

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: