Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Eesti talendišõu võitis õhuakrobaat, uus patroon on multitalent Mart Sander.

16.november 2022
Talendišõu finaal

Alexela kontserdimaja laval selgusid konkurss-festivali Annetekoda 2022 võitjad - 3 peapreemiat ja 12 eripreemiat. Finaalis avalikustati ka uus patroon. 2024.aasta võistluse kõneisikuks saab olema Mart Sander - laulja, dirigent, filmimees, maalikunstnik ja kirjanik. Eesti ainsat talendišõud korraldab Eesti Kultuuri Koda koostöös muusikute fondiga PLMF. 



Et igal inimesel on mingi anne, see tuleb avastada ja seda kultiveerida, on paljukuuldud tõde. “Selleks aga on vaja inimesi, kes seda annet näeks. Anne, mis ei leia õiget väljundit, jääb meisse ja võib muutuda hoopis kibestumiseks,” annab Mart Sander me konkurss-festivalile ühiskondliku kaalu.” Kui Viini kunstiakadeemias oleks noorel ja küllalt andekal Hitleril lubatud teha seda, mida ta tahtis - saada kunstnikuks - oleks maailm praegu parem paik. Sellepärast soovin, et andekusse suhtutaks toetavalt ning inimestel oleks võimalus oma loomingulist kirge realiseerida. Annetekoda pakub ühe sellise võimaluse.”

12liikmeline žürii Pille Lille juhtimisel valis isadepäeval välja eredaimad anded. Kolm rahalist peapreemiat pani välja muusikute fond PLMF. Noorim võistleja läheb oma auhinda välja valima Apollo poodi. Kauni ehtega premeerib igal aastal üht annet Zonta Tallinn, mahuka kingikotiga lahkub lavalt Värska lemmik. Suure panusega toetasid tänavu eri maakondade parimaid kultuurkapitali Valga, Põlva, Rapla, Lääne-Virumaa ja Harju ekspertgrupid ning rahvakultuuri sihtkapital. Kultuurkapitali toel saab  premeerida ka neid andekaid ja julgeid, kes esindavad parimana oma maakonda, aga ei pruugi üldkonkurentsis finaali saadagi. “Nii saame tunnustada rohkemaid andeid ja hoogustada ka ääremaade osavõttu,” väärtustab sellist panust Eesti Kultuuri Koja tegevjuht Heili Vaus-Tamm. “Sama eesmärki teenib ka sel aastal esimest korda toimunud lisaprogramm, kus astuvad üles konkursi üllatajad.” Nii oligi Alexela laval esimest korda esinejaid Hiiumaalt Valgani. Tallinna auhinda tuli üle andma abilinnapea Vadim Belobrovtsev. Zürii külvasid kinkidega üle Jaanihanso, Värska, Apollo ja Akzo Nobel.   

Auhinnasaajate hulgas on õhuakrobaat, eri stiilide lauljaid, tantsijaid, trummar, kooli trupp, saksofonimängija, akrobaat ja street workout artist , võistlejaid eri rahvustest ning vanustest.

    Preemia : DEELIA JÕGI

    Preemia : ARHANNA SANDRA ARBMA

    Preemia : ANDERS MAANIIT


 Zonta eripreemia: ARHANNA SANDRA ARBMA
 Värska eripreemia: DELIA PAVLJUTŠOK
 Publiku lemmik: MATRIX STUDIO JOY
 Tallinna eripreemia: MATRIX STUDIO JOY
 Mart Sanderi eripreemia: RICHARD DŽIKIA
 Apollo eripreemia noorimale võistlejale: GEORGI KAADZE
 Eripreemia, mida toetab Kultuurkapitali Rapla ekspertgrupp: KÄRT PIHLAP
 Eripreemia, mida toetab Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapital: ERIK NAISSAAR
 Eripreemia, mida toetab Kultuurkapitali Valga ekspertgrupp: LAURA KRASTINA
 Eripreemia, mida toetab Kultuurkapitali Lääne-Virumaa ekspertgrupp: MARTTA RAUDSEPP
 Eripreemia, mida toetab Kultuurkapitali Põlva ekspertgrupp: ARHANNA SANDRA ARBMA
 Eripreemia, mida toetab Kultuurkapitali Harjumaa ekspertgrupp: ZLATA ZOTOVICH

Kõrvuti esimest korda nii suurele lavale jõudnud annetega lisasid finaalile sära tuntud tegijad -  õhtujuht Üllar Saaremäe, patroon Vello Vaher, noore laulja ansamblipartnerina Anti Kammiste ja patroonimantli pärija Mart Sander.     

Kui Vello Vaher tõi konkursitulle kaasa hulka füüsilisi artiste, siis jääb küsimuseks, milliste annetega rikastab uut võistlust küll multitalent Mart Sander.

 

 

Foto: 1. preemia võitja õhuakrobaat Deelia Jõgi
Foto autor: Brita Maripuu (EKK arhiiv)

 

Annetekoda on loodud 2019. aastal eesmärgiga suunata igas vanuses inimesi tegelema neile südamelähedase kutsumusega ning julgustama end avama laiemale vaatajaskonnale. Konkurss-festival aitab kaasa talendiarenduse programmide väljatöötamisele ning maapiirkondade kultuurielu elavdamisele.

 

Heili Vaus-Tamm
Tegevjuht-koordinaator
+372 50 62 790

tegevjuht@kultuurikoda.eu
www.kultuurikoda.eu
Jälgi meid ka Facebookis ja Instagramis

 

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: