Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Selgusid Eesti eredaimad anded - Annetekoda 2021 finalistid.

25.august 2021
Eesti Kultuuri Koda

Eesti Kultuuri Koda avalikustab Eesti eredaimad anded - 26 koosseisu, kes pääsevad 19. septembril Alexela Kontserdimaja laval toimuvasse Annetekoda 2021 finaali. Üle riigi võistles ligi 250 koosseisu - umbes 450 inimest eri rahvusest, vanusest ja žanritelt. Konkurss-festivalil osalejad läbisid tiheda sõela läbi riikliku videovooru, maakondlike eelvoorude ja poolfinaali.
“Põnev on märkida, et enim osavõtjaid oli Harju ja Ida-Viru maakondades”, leidis Annetekoja looja Pille Lill. “Samas on lemmikharrastused Eesti eri paikades väga erinevad. Kui Virumaal on enim lauljaid ja tantsijaid, siis saartel ja Kagu-Eestis tehakse hoopis rohkem käsitööd.” 



Konkurss-festivali eesmärk on anda sõnum, et igaühes meist on peidus anne. Vaja vaid see üles leida ja nii rikastada enda ning teiste maailma. Mööda maakondi sõites oli väga liigutavaid momente. Üks hetk, mis pisara silma tõi, oli autistist laulja esinemine, kes muusikas end väga kindlalt väljendas. Teine analoogiline oli vanema liikumispuudega proua hämmastav käsitöö, mis ta aina süvenevast üksindusest nüüd välja suurele lavale tõi. Kolmas oli Viljandi noorte kanneldajate tehtud südamlik ja hillitsetud seade Uku Suviste eurolaulule.

Üllatav oli koloratuursoprani hääleulatusega noore Lilian Sauvola tõlgendus Elina Nechayeva poolt tuntuks lauldud “La Forzast”.

Laiast žanripaletist räpist ooperi ja breikist balletini, valiti finaali kaheteistkümne valdkonna esindajad. Need on revüü, kaasaegne koreograafia, iluvõimlemine, klassikaline ja poplaul, klassika- ja rahvapillid, akrobaatia, füüsiline teater, eri rahvaste ansamblid, kõhutants, ballett.

Iseloomulik on, et võistlejate hulgas leidub nii oma karjääri alguses olevaid professionaale, rahvusvaheliste konkursside laureaate ja muusikaakadeemia tudengeid kui ka alles paar aastat oma harrastusega tegelevaid inimesi. Oluline on anne ja selle eriomane sära!

Rahvustepalett oli samuti rikkalik - osales Eesti, Vene, Udmurdi, Mari, Kirgiisi, Kasahhi, Aserbaidžaani, Juudi, Valgevene, Ukraina ja Hiina esindajaid.

Finalistide nimed tähestikulises järjekorras on: Aavo Lumi (klassikaline laul), Angelica Bolhovitina (tants),  Anna Makeev ja Pavel Kutergin ansamblist "OŠMEŠ", Annaliisa Aren (viiul, klaver ja flööt), Anna-Liisa Ohaka (tants), ansambel "Jackpot“ (Pjotr Zotovitch bajaan, Jekaterina Arhipenko vokaal,  Zlata Zotovitch saksofon, vokaal), Beatriche Huber (laul), Estonian Klezmer Band ansambel, tantsugrupp Forte, Hanna Camilla Kadarik (laul), Hannes Pastik ja Lisanne Kalaus (võistlustants), Jan Marius Laur (trompet), Jekaterina ja Elizaveta Michenko, Anna Nalivaiko (füüsiline teater), Jete-Pauline Ollep ja Wanda-Helene Ollep (laul), Jie Yin (klassikaline laul), Lilian Sauvola (klassikaline laul), Maria Veretenina ja  Stark Rosenthal (laul ja klaver), Martina Schulz (kõhutants), Merilin Kruberg (moderntants), Mihkel Sildoja (karmoška), Miia Margaret Untera (klaver), Pavel Šell (revüü), tantsugrupp Studio dotE,  tantsuteater POLLY, Tristan Lumi (laul), Viola Asoskova (klaver).

Zürii hulka kuulusid Annetekoja idee kaasautor filmirežissöör Tiina Park, formaadi väljaarendaja Pille Lill, Eesti Kultuuri Koja eestseisuse liikmed, modell, baleriin, kohalike omavalitsuste ja kultuurikeskuste esindajad jt.

Konkurss-festival tänab maakondi ja keskusi, kes andeid võõrustasid ja igati korraldusele kaasa aitasid. Nii teeme kummarduse Viljandi Linnale ja Sakala Keskusele, Rae Vallavalitsusele ja kultuurikeskusele, ERMile, Tallinna Nõmme, Rapla ning Kohtla-Järve kultuurikeskustele ja Nooruse majale Pärnus.                

Väga suure panuse andsid oma toetusega Tallinna Linna Kodurahu fond, Tallinna Kultuuri- ja Spordiamet ning Kultuuriministeerium.

Ühele Rapla andele eraldas spetsiaalse auhinnasumma Kultuurkapitali Rapla sihtkapital. Finaali rahalised preemiad paneb välja Selver, läbi kõigi võistluste jahutas ja kosutas võistlejaid Värska ning oma auhinna toob finaali lavale ka Zonta Tallinn.

Foto: Sireliis Viiberg ja Elise Võsu Viljandi eelvoorust, kes esitasid kanneldel oma seade Uku Suviste eurolaulust. Foto Annetekoja arhiivist.

 





Heili Vaus-Tamm
Tegevjuht-koordinaator
+372 50 62 790
tegevjuht@kultuurikoda.eu

www.kultuurikoda.eu

Jälgi meid ka Facebookis ja Instagramis

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: