Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Suveseiklusi annab vürtsitada ekstreemsete elamuste ning kordumatute vaadetega

08.august 2016

Suveseiklusi annab vürtsitada ekstreemsete elamuste ning kordumatute vaadetega paigas, kuhu enamik eestimaalasi pole veel oma jalga tõstnud.

Sel nädalavahetusel soovitab rännumees Marko Kaldur minna seiklema rekultiveeritud Aidu karjääri Ida-Virumaal.



Veel mõned aastad tagasi kaikusid Aidu karjääris plahvatused, tohutud tolmupilved tõusid taevasse ja hiiglaslikud ekskavaatorid ning veokid liigutasid tuhandeid tonne maapinda ja põlevkivi mujale. Nüüdseks on Aidus kaevandustegevus lõpetatud, karjäär suletud ning omaaegsed karjäärikanalid täitunud veega.

Tekkinud on omalaadne tehismaastik, mis võlub ja üllatab oma mitmekesisusega - leidub nii lagedaid kivikõrbesid kui järskusid mäenõlvasid, metsasid ja põllumaid.

Veega täitunud kanalid moodustavad põneva veekogude süsteemi, kus paadi või kanuuga ligi 30 km veeteid läbimiseks. Ning kanaleid raamivad järsud mäenõlvad meenutavad pigem Norra fjorde kui Eestimaa loodust.

Aidu karjääris on piisavalt tegevust nii veematkajatele kui jalgsi või jalgrattal liiklejaile. Aga ka maasturitega karmil maastikul turnida soovijaile. Tegemist jagub mitmeks päevaks - puudu jääb vaid laagriplatsidest, kus öö mööda saata. Ning karjääri sissesõitudel olevad "Eratee/eramaa" sildid on mõeldud pigem distsiplineerimiseks kui keelavatena - mõistlike seiklejate turja ei karga keegi...


Koordinaadid: 59.318616,27.049148

 

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: