Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Vägev jaaniõhtu Untsakatega Eesti Vabaõhumuuseumis

17.juuni 2016

Jaaniõhtul, 23. juunil kutsub Eesti Vabaõhumuuseum hunnitu vaatega Rocca al Mare kaldapealsele suurele peole. Õhtu jooksul saab nautida eri ajastute stiilis peoprogramme ja nii Eesti kui välismaa artistide kontserte. Ürituse peaesinejaks on Untsakad. 



Sündmuse koordinaatori Vivian Siirmani sõnul on vabaõhumuuseumi jaanipidu üks armastatumaid üritusi, kuhu tullakse terve perega.

„Kutsume kõiki suuri ja väikeseid vabaõhumuuseumisse jaanitulele. Valge jaaniöö on üks ilusamaid öid aastas, ja nagu vanarahvaski ütles, ei või sel ajal keegi koju kolletama jääda! Jaanitulel käimine on eesti rahvakalendri üks toredamaid tavasid ning võime rahvana uhked olla, et me pole selle püha tähistamist ära unustanud!“ rääkis Siirman.

 

Jaaniõhtu peoprogramm algab vabaõhumuuseumis 23. juunil kell 19.00 jaanitulede süütamise rongkäiguga, kuhu on oodatud kõik peolised. Kiigeplatsi peaesinejaks on armastatud ansambel Untsakad, head muusikat kõlab sel merevaatega laval veel Lõõtsavägilaste esituses.

 

Eesti Vabaõhumuuseumi jaaniõhtu on üks pärimuspidu Baltica jaanipidudest. Vanade külapidude traditsiooni ühes tantsus keerlevate triibuseelikute, mängude ja kiikumisega hoiavad üleval Leigarid külaväljaku peoplatsil. Baltica festivali väliskülalisena astub Nätsi tuuliku laval üles Ukraina traditsioonilise laulu ansambel Rozhanytsia, kes viib hiljem muuseumi setu talus läbi ka ukraina laulu ja tantsu õpitoa. Lisaks saab Nätsi tuuliku lavalt kuulda uhket meestelaulu Lüü-Türri esituses ja lustida ansambel POSÕ lugude järgi.

 

Roosta talus tähistatakse jaaniõhtut 19. sajandi algupoole kommete kohaselt koos ennustamiste ja põllunõidusega, Härjapea talu jaanipidu on aga aastast 1927. Jüri-Jaagu talus köetakse sauna ja kutsutakse kõiki oma rammu proovima osavus- ja jõukatsumistes, sauna juurest algavad pärgade punumise retked muuseumi metsapargis. Merekultuuriaastale mõeldes on saarte võrgukuuride juures avatud loovuspunkt, kus kõik kunstisõbrad saavad kaunist Kopli lahe vaadet paberile jäädvustada.

 

 

Ürituse kava leiab muuseumi veebist: evm.ee


Muuseumisse toovad ja viivad tasuta eribussid nii kesklinnast Viru hotelli juurest kui Väike-Õismäelt.

 

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: