Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

Nädalavahetuse puhkuseidee – suur kevadlaat ja huvitavad vanad kombed

28.aprill 2016

Kui sulle meeldivad huvitavad vanad kombed ja tore meelelahutus, siis tasub sel nädalavahetusel seada sammud Eesti Vabaõhumuuseumisse (Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn)



Nimelt kutsub Eesti Vabaõhumuuseum kõiki 1. mail kell 10–16 suurele kevadlaadale, mille raames tähistatakse ka vana kalendri ülestõusmispühi. Setu talu ümbruses toimuvalt laadalt leiab eestimaist käsitööd ja ehedat kodumaist toidukraami. Taludes ja külavainul saab osa setu ning peipsivene ülestõusmispühade kommetest, laadameeleolu loovad kontserdid.


Külavainul saab iga soovija suures pajas mune värvida ning neid munaloomkal veeretades panna proovile oma osavuse. Peipsivene majas küpsetatakse erilist seitsmest tasandist koosnevat vanausuliste pühadesaia – kulitši. Tagatoas saab õppida paela punumist, mida enne kiikumist kombekohaselt külakiigele lepituseks viia. Peipsivene maja õuel saab iga aiandushuviline istuda ühe kuulsa Peipsi sibula. 


Setu talus näeb munade „kirjutamist“ Ukraina moodi. Rusi talus saab tutvuda sulase kõhutäiega ja näha, millistes anumates vana aja töömurdjad suvel lõunat kaasa viisid. Õuel õpetatakse puunõusid vitsutama ja lastele on lahendamiseks ristsõna, mis pakub põnevat peamurdmist ka vanematele. Kalma tuulikus mängitakse veskimängu ning meisterdatakse soolataiganast loomakesi, vaadata saab ajaloolisi filmikaadreid laatadest Eestimaal. 


Meeleolu loovad kell 12 ja 13 Ilja Lunin ja Aleksandr Peljovin balalaika ja kitarri duettidega ning kell 12.30 Stash Wyslouch String Band.

   
Avatud on muuseumi peavärav ja tagumine värav laadaplatsi läheduses (ca 1 km Kakumäe suunas).

Piletid müügil nii muuseumi kassas kui ka Piletilevis. Kohale toovad tasuta bussid Sokos Hotell Viru eest.


Ürituse kavaga saab tutvuda muuseumi veebis: evm.ee

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: